2010-11-25 08:09 #0 av: Carina-J

"Månadens haflingerbild -oktober 2010", med temat "höst" vanns av Olivia Karelius! Här kommer en artikel om henne och hennes haflinger.

 

bild3.jpg

Mitt namn är Olivia Karelius och jag har fått äran att skriva en artikel om min haflinger för att jag vann månadens bild i oktober. 

Jag kom in i haflingervärlden tack vare min kära ponny.

Hon är ett tjugo årigt haflingersto som heter Kalita. Kalitas stam är: e. Nelson 2, u. Kelly, ue. Nelack. Jag är själv inte insatt i haflingeraveln och har ingen aning om hur bra hennes stam är.

Kalita har varit i min familjs ägo i ungefär tio år och hon har skänkt mycket glädje till oss genom åren. 

Kalita är en typisk ponny och hon är väldigt social av sig. Hon gnäggar åt allt och alla och man möts alltid av ett välkomnande gnägg när man kommer till stallet.

Mat är det bästa Kalita vet och på grund av det har hon tyvärr haft fång två gånger i sitt liv.bild1.jpg

Kalita tycker att det är väldigt kul att rymma och bli jagad av matte. Säkert hundratals gånger när jag lett Kalita in i stallet också har hon vänt precis när hon kommit in och sprungit ut med mig envist fastklamrad i grimskaftet. 

Förr när hästarna hade fri tillgång till hö så skilde vi Kalita från dom och hon fick gå i en egen hage med utportionerat hö. Men varje dag när man kom till stallet så stod Kalita med de andra hästarna vid balen och åt. Hur tror ni att hon kom dit? Jo, ponnyn kröp under stängslet för att komma dit. Det är helt obegripligt för mig att förstå hur Kalita som inte är någon smäcker ponny kunnat krypa under stängslet. 

Kalita och jag försökte oss på en tävlingskarriär i dressyr förra året, men den tävlingskarriären varade inte länge. Kalita som är väldigt smart och anstränger sig inget extra om hon inte behöver visste att inne på banan var lillmatte helt utlämnad utan spö. Våra ritter gick i slowmotion och vi bildade en egen bana fem meter innanför spåret. Jag var överlycklig de gånger som vi genomförde programmet till slutet och Kalita inte hoppade över dressyrstaketet i galoppen. En tävlingskarriär var helt enkelt inget för Kalita. 

Men Kalita är världens underbaraste och tryggaste skogsmulle ponny. Hon går obekymrat förbi allt och många unghästar har gjort sin första uteritt med trygga Kalita.

Kalita gillar att få galoppera fort fram och busa ute i skogen. Att undersöka nya vägar och stigar tycker hon är både spännande och kul. Om man har tappat bort sig ute i skogen under en ridtur så är det bara att låta Kalita ta befälet så kommer man hem välbehållen. 

Tyvärr har Kalita fått gått i pension alldeles för tidigt i sitt liv. I somras blev hon halt och det visade sig att hon har en kronisk inflammation i benet från pålagringar.

Numera får hon komma ut på skritturer nån gång i veckan. Något hon tycker är kul men hon vill hemskt gärna springa fortare och brukar ta något travsteg ibland. Men hon inser inte sitt bästa och blir ledsen när man saktar ner henne.

Jag skulle kunna skriva en hel bok om min underbara ponny Kalita och hennes alla påhitt. Vi brukar säga hemma att vi kan skriva serier om allt som Kalita hittar på dagligen.

Nu har ni fått läsa en liten del om min underbara haflingers liv och jag hoppas att ni gillade texten.

 bild2.jpg

MVH
Olivia Karelius 

Jag har en blogg där jag skriver dagligen om mitt hästliv. Läs den gärna: equestrianworld.blogg.se.