Annons:
Etikettmånadens-haflingerbild
Läst 5423 ggr
Carina-J
2010-10-15 22:05

Vinnare "månadens haflingerbild" september 2010

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

"Månadens haflingerbild -september 2010", med temat ”premiering/utställning” vanns av Medicus! Här kommer en artikel om honom och hans förhållande till vår ras haflingern.

Medicus

Jo, det är jag som är "familjen Dreborg" … om man skall tro vad som sägs när en del i den svenska haflingervärlden skall definiera mig. Så började min fru Britta presentationen av sig själv som vinnare av junibilden.

Jag är också en del av "familjen Dreborg" liksom min dotter Kerstin, Eldfuxen. Men vi är trots allt tre personer.

Mina första hästbekantingar var farfars hästar på släktgården Knappekulla, där jag tillbringade barndomens somrar. Det var på 30- och 40-talen, före traktorernas segertåg.

Sen red jag i tonåren, men jag råkade ut för en svår olycka. Samtidigt skadades en flicka för livet. Jag fick en svår hästskräck som satt i länge.

När sedan Britta och yngsta dottern, Kerstin började på Lurbo ridskola i Uppsala 1984, var det min uppgift att leda hästar, och börja rida igen. När sedan Kerstin året därefter skaffat sin Sindy 303 (se julireportaget), så blev vi fast för haflinger.

1987 var vi med och bildade Svenska Haflingerföreningen.

När Kerstins Sindy fick sitt första föl, Nixi, kom vi på att vi kunde flytta från Uppsala till Knappekulla i Lerum, släktgården, bara ett stenkast från Nelson 2. Men Sindy behövde ju sällskap så nyåret 1988-89 for vi till Fohlenhof, Ebbs. 

 bild1.jpg
Sindy, Marcella med Winterson och Marquesa under blommande vildapel i Lerådalen 1989. Lerådalen är ett 63 ha stort ravinlandskap som betats i århundraden och nu skall bli kommunalt.

Vi skulle köpa ett sto till var meningen, men jag ville ha den stora Marcella och Britta ville ha den mindre Marquesa. Så det blev två ston. Två lyckokast visade det sig.

 bild2.jpg 
Winterson och jag får BIM-priset av Dr Dohmen, Westphalen, vid SHF:s första Riksutställning i Mariestad 1991 (Foto: Fam. Kuhlman, med tillstånd). 

Marcella fick ett par månader senare Knappekullas Winterson 6 (Winterson 6), e. 1406 Winterstein, godkänd hingst 1992.  Winterson utmärkte sig som BIM både vid den första och andra Riksutställningen, 1991 och 1993. 

"Blomman" (den erfarne domaren och svensk körsports fader) och Rune Olofsson i Sollebrunn, fick vi så småningom fason på Winterson.

 bild3.jpg
Winterson 2½ år 

Men vid nästa års premiering gick det inte så bra för honom vid bruksprovet, att dra en tung ardenner­kärra, med 4-5 stockar på, i leran på Grevagården. Han fick dispens ett år, men vi valde att exportera honom till Westphalen i Tyskland. Hans mor exporterade vi också till Tyskland. Hos Wolfgang Keikenbohm, PonyPark Padenstedt, blev hon för andra gången hingstmor innan hon vidareexporterades till Spanien.

Winterson fick bara sex föl i Sverige, varav ett godkända hingsten Eldfuxens Wacker 11 (Wacker 11) 

 bild4.jpg
Wacker 11, e Knappekullas Winterson 6, 3 år, vid hingstpremieringen, Grevagården, 1996.  

och ett annat tävlingsmeriterade Knappekullas Waquero (Waquero). 

 bild5.jpg
Jessica Johansson på Knappekullas Waquero, e. Knappekullas Winterson 6, vid EM i Stadl Paura, Österrike,1993. Bästa svenska insats som 8 av 15 i fälttävlan.  

Det var Marquesa som blev mor till Knappekullas Waquero, e. Knappekullas Winterson 6. Waquero har tävlats i dressyr, och upp till SM-nivå i både fälttävlan och banhoppning, av Jessica Johansson och hennes efterföljare. 

 bild6.jpg
Till vänster syns "Pappa" 1406 Winterstein, levande och som bronsstaty på Fohlenhof Ebbs, med Otto Schweisgut till höger. 

Eftersom jag från 1996 arbetade i Oslo och inte kunde sköta gård och hästar i Lerum och Kerstin flyttat till Österbybruk norr om Uppsala och hade plats i stallet så fick alla hästar flytta med. Så nu hjälper jag Kerstin någon gång.

Från 2001 och fyra år framåt verkade jag som ordförande i SHF, men avgick eftersom vi då demokratiserat stadgarna så att ingen fick sitta mer än i två perioder i styrelsen. Den regeln tog nästa styrelse bort.

bild7.jpg

Min logo, Knappekullas Winterson 6. 

Fotografin då? Ja det började jag med redan på 1940-talet.

Med ett par kompisar gjorde jag sk "enskilt arbete" i kemi genom att sätta upp ett mörkrum i skolans källare. Sedan fortsatte jag i Uppsala under 1950-talet. Där träffade jag Britta i vår fotoförening. Vi tävlade på den tiden med framgång i foto både nationellt och internationellt.

Fotograferar gör jag fortfarande och det lär jag inte lägga av med.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Annons:
Tyrolare
2010-10-17 09:13
#1

Alltid intressant och spännande att höra från andra haflingerfreecks om hur mötet med haflingerhästen format livet och framtiden för sina ägare.Glad

Upp till toppen
Annons: