2010-09-07 12:30 #0 av: Carina-J

"Månadens haflingerbild -augusti 2010", med temat "tävling" vanns av Tyrolare! Här kommer en artikel om henne och hennes haflinger.

Vem är den snyggingen på bilden? 

Jo, bilden föreställer liz.120/T Wintertraum (1990) och hans dåvarande ägare, när de var som mest aktiva ute på banorna.  Bilden är från Haflingermästerskapen.
Numera ingår liz.Wintertraum i vår verksamhet som skogsmullehäst och reservpappa/uppfostrare till våra  unghingstar. Liz.Wintertraum har i många år verkat som avelshingst i HPT (Haflinger Pferdzuchtverband Tirol) och Fohlenhof i Österrrike men kastrerades innan han flyttade till oss i Sverige.
Han har en godkänd son verksam i Österrike/HPT liz.203/T Wegbereiter. 

Liz.Wintertraums ett år yngre bror liz.135/T Wildkogel (1991) har stått på stall hos oss under en betäckningsässong inlånad från Danmark.
Sex svenskavlade och födda föl blev resultatet (2000).
Han har en godkänd son verksam i Danmark liz.277/DK Winterling Skovlygårdens och en numera kastrerad son godkänd i Sverige.
Genom helbröderna liz.Wintertraum och liz.Wildkogel har vi tagit steget fullt ut som hingstägare och arbetar seriöst för 100% renavel inom Haflingerrasen.

Numera finns två aktiva avelshingstar här på gården. Båda kommer från Nord-Tyrol (precis som bröderna W) och är importerade från Fohlenhof/Haflinger Pferdzuchtverband Tirol godkända inom renavlen i Sverige och övriga Europa.
Liz.301/T Alpkogel (2001) och liz.339/T Wellenbrecher (2003)
Under årets betäckningsässong stod de på en godkänd EU-hingsstation  utanför Linköping där daglig leverans av semin sker men även direkt inseminering av sto allt under mycket proffsiga förhållanden.
Det är första året som vi lagt om från naturlig betäckning (betäckning för handen) till semin och intresset från stoägarna i vårt land har varit stort. Även ett visst intresse har vi upplevt från uppfödare i Europa men det är en större process med export, så vi valde att börja i vårt eget land. Vi har höga förväntningar på detta med semin, då vi anser att Sverige är så stort att behovet för färsk sperma definitivt finns. Det är framtiden för avlen ----- i varje fall hos oss! 

På sikt finns planer om ytterligare hingstar här på gården och en minimerad uppfödning. 

Tack för alla röster liz.Wintertraum fick och att jag fick skriva lite om "Vad jag vill" Glad