2010-07-19 17:22 #0 av: Carina-J

”Månadens haflingerbild –juni 2010”, med temat ”bus” vanns av BrittaD! Här kommer en artikel om henne och hennes haflinger.

 

BrittaD vem är det?

Jo, det är jag som är "familjen Dreborg" ... om man skall tro vad som sägs när en del i den svenska haflingervärlden skall definiera mig.

Om jag definierar mig själv i samma haflingervärld så

är jag haflingeruppfödare sedan 22 år,

har jag varit med om att starta Svenska Haflingerföreningen och dess lokalavdelnig Östsvenska HaflingerVänner samt de en gång så aktiva intresseföreningarna VHV och ÖHV, och haft fötroendeuppdrag i alla, även ordförandeposterna,

har jag skrivit massor om haflinger "överallt" och skrivit (tillsammans med en annan bit av familjen D) och gett ut boken Haflingerrasen i Sverige. 35 år i nöd och lust,

ger jag för närvarande ut Nordens största och mest heltäckande haflingertidskrift haflingerforum.nu som ni kan läsa mer om på min hemsida med samma namn

och fotograferat har jag gjort i över femtio år - men det var länge sen jag vann en fototävling Glad

Min första haflinger köpte jag i Ebbs. Det var Marquesa som fick några föl hos oss, bland andra Knappekullas Waquero, en framgångsrik C-ponny, som nyligen deltog i SM i hoppning. Waqueros far är vår (dvs en annan bit av familjen D = Stens) uppfödning, Wintersteinsonen Knappekullas Winterson 6, en underbar haflinger som efter bara två säsonger i Sverige såldes (dyrt) till Tyskland. Wintersonen hade bara fyra avkommor i Sverige, alla hingstar - men en av dem blev godkände hingsten Eldfuxens Wacker 11 så hans gener kunde fortsätta att spridas i Sverige. (Eldfuxen är en annan bit av familjen D)

Åren gick, haflingerna nästan svämmade över vårt stuteri Knappekulla, där vi som mest hade 13 stycken. En gång tyckte haffisarna bestämt att de fick för litet mat och rymde till kommunens ålderdomshem, där de stannade och tog sig ett skrovmål på de goda och fina gräsmattorna - till gamlingarnas stora förtjusning. Vi blev jätteförskräckta för det var ett par vältrafikerade vägar att ta sig över från oss till ålderdomshemmet - men vittnen intygade att alla hästarna hade gått över vägarna på övergångsställena - och det tror vi på, för just över dessa brukade vi rida ut med dem. Sluga djur haflinger . . .

Nu är vårt haflingerstuteri minimerat till 4-åriga Knappekullas Cassiopeia, som ifjol fick diplom och som bor hos Eldfuxen. Hon är en underbar haflinger (trots att hon är ett sto, säger denna elaka matte som föredrar hingstar) och hennes far är en av mina absoluta favoriter alla tider, Eldfuxens Adelante. Adelante bor nu i Finland och Cassiopeia är hans enda dotter i Sverige. Det är jag lycklig för men har inte vågat betäcka henne ännu.

Men kanske någon gång sen. Det är roligt att sätta spår både i haflingeraveln och haflingervärlden. För som jag gillar att säga:

Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår

Cassio.jpg
Britta och Knappekullas Cassiopeja