2010-02-12 16:31 #0 av: Carina-J

Nu har turen kommit till hästboksförfattarinnan Lisbeth Pahnke. Hon skrev för bokförlaget Raben & Sjögren, som hade specialiserat sig på barn- och ungdomsböcker, genom den s.k. POP-serien. Raben & Sjögren ingår numera i Norstedts Förlagsgrupp.

Lisbeth är först och främst känd för sina böcker om Britta och Silver. Den serien blev en riktig långkörare under 60- och 70-talet. Hela 14 böcker hann det bli.

Det var Lisbeths egen welshponny Säfstaholms Sam som var förebild till ponnyn Silver, och böckerna var mer eller mindre självbiografier. Då böckerna var skrivna i jag-form och med ett enkelt språk var de lätta att ta till sig.
Själv älskade jag dessa böcker, då de beskrev hästlivet precis som det var - oglamoröst och slitigt - och ändå med kärleken till hästen i fokus.
Britta fick man följa genom åren, från ung tonårstjej till vuxen kämpande ridskolelärare. Under hela resans gång fanns hennes vackra gråskimmel Silver vid hennes sida.
De första böckerna i denna serie har även gått i nytryck. 

Lisbeth Pahnke numera Lisbeth Pahnke-Airosto, är fortfarande aktiv inom hästvärlden. Visst känner vi igen henne som skrivande reporter på tidningen Ridsport! Där är hon bland annat skribent för krönikan "Ponny".
Tillsammans med maken, som är banbyggare, har hon fött upp ett tiotal hästar genom åren. Hon tävlar även i hoppning.

bokcollage.jpg

 

Källor: Wikipedia, welshponny.ifokus och mitt eget goda minne.