Haflingern

Visste du detta om haflingern?

2009-10-22 21:08 #0 av: Carina-J

En liten ”hjälpreda” för er som är nya på området, och för er som behöver färska upp minnet.

 Visste du  t ex att:

  • Haflingern har sitt ursprung i södra Tyrolen. På den tiden tillhörde området dubbelmonarkin Österrike/Ungern, men efter första världskriget tillföll det Italien.

  • Haflingern fick sitt namn efter byn Hafling i sydtirolen.

  • Haflinger och avelignese är samma ras, dvs. avelignese var italienarnas benämning för haflingern. Numera heter haflingern, haflinger även i Italien.

  • 1874 föddes en vacker fuxhingst, 249 Folie. Han skulle bli haflingerrasens stamfader. Fadern till Folie var en arabisk halvblodshingst, 133 El´Bedavi XXII, och modern ett lokalt lantrassto. 

  • 1898 blev haflingern officiellt erkänd som ras.

  • I haflingerrasens begynnelse var haflingern inte alltid fuxfärgad.

  • Omkring 1920 valde man ut sju hingstar, vilka grundade sju olika hingstlinjer, A, B, M, N, S, St och W. Alla renavlade hingstar kan härledas tillbaka till dessa linjer.

  • Förkortningen liz. står för licensierad privathingst.

  • Haflingern i dag finns i över 40 länder och på alla kontinenter.

  • Haflingern är en typisk allroundhäst. Den kan prestera på alla områden; dressyr, hopp, distans, körning, cirkus, western och sedan är den ju förstås en ypperlig, viktbärande, familjehäst! 

Jag har förstås glömt massor, så fyll gärna på listan genom att skriva inlägg här på sidan!

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

 

Anmäl
2009-11-01 11:17 #1 av: Aribigga

Nej det visste jag inte :)

Anmäl
2009-11-13 15:25 #2 av: Eldfuxen

Japp! Jag visste allt!

Inte så konstigt kanske, allt står att läsa antingen på min hemsida www.haflinger.has.it eller i boken Haflingerrasen i Sverige, som jag är medförfattare till. Glad

En rättelse: Haflinger heter inte Avelengo på italienska, det heter (cavallo) avelignese. Avelengo är det italienska namnet på byn Hafling, som gett rasen dess namn. Bifogar en bild på en "ortnamnsskylt" eller vad det kan heta, som jag tog utanför Hafling hösten 2000.

Anmäl
2009-11-13 20:42 #3 av: Carina-J

#2

Jag har tagit bort det som blev fel. Tack!

Ja, de här uppgifterna finns ju på i stort sett alla hem- och föreningssidor om haflinger, även på Wikipedia. Och i boken Haflinger Pferde... fast jag har den engelska versionen, den är lättare att förstå för mig som inte läst tyska mer än två år.Tungan ute

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.