Allmänt

Brännmärknings-förbud

2009-09-22 20:54 #0 av: Carina-J

Inte i Sverige - här är det redan förbjudet - men i vårt grannland Danmark.

 

Enligt tidningen ATL, så har Danmarks Radio uppgett att en majoritet av Danska Folketinget vill ha ett förbud mot brännmärkning av hästar. De vill istället att hästarna ska chipmärkas. Dock riktas stark kritik mot ett förbud från braschorganisationen Landbrug & Födevaror, där danska slakterier ingår. De menar att brännmärkning är den säkraste metoden. Med chipmärkning finns det risk att chipet går ut i livsmedelskedjan, när hästen slaktas. 

Om förbudet går igenom, vad händer då med de haflinger i Danmark, som enligt tradition brännmärks när de upptas i huvudstamboken?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

 

Anmäl
2010-02-11 16:58 #1 av: Tyrolare

Förbudet har gått igenom------- efter 1 mars 2010 är det även förbjudet att brännmärka i Danmark.

Har precis fått informationen från STHs systerförening i Danmark, Dansk Tyroler-Haflingeravel...... de inställer all brännmärkning på deras kåringar den 27 0ch 28 mars!

 

Anmäl
2010-02-12 10:18 #2 av: Carina-J

Kommer den här traditionen med brännmärkning att försvinna även i Österrike, i och med kravet på chipmärkning inom hela EU-området?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

 

Anmäl
2010-02-12 11:02 #3 av: Tyrolare

Vet inte........ men det är väl ganska så troligt.

Men som sagt brännmärkning av tyroler-haflinger i de  två Skandinaviska länder som Tyrol har kåringar i har upphört, lite trist är det allt ändå! 

Anmäl
2010-02-12 11:07 #4 av: Tyrolare

Fast chipmärkning har Österrike haft länge paralellt med bränmärkningen så det behöver ju inte betyda att Österrike tar bort det.

Är det fortfarande upp till varje land att bestämma om brännmärkning så tror jag Österrike behåller sitt "varumärke" på haflingerbaken så länge de kanGlad!

Anmäl
2010-02-12 12:29 #5 av: Carina-J

Angående om det skulle vara djurplågeri att brännmärka, så törs jag inte ha någon åsikt om det. Har sett brännmärkning "in live", och den häst som blev brännmärkt då, såg mest bara förvånad ut. Gick ju också ganska fort. Sedan om de lider av det efteråt vet jag ju inte. Han såg då inte ut att lida just vid själva brännmärkningen i varje fall.
Men chipmärkning är ju inte heller en "snäll" metod. I varje fall inte på unga hästar. Våra gamlingar reagerade knappt, men fölen "gick i taket". En snurrade runt och hamnade på rygg. Vi var glada att han inte bröt nacken (eller något annat) den gången.
Även om chipmärkning är en snabbt övergående smärta, så hinner det ändå hända katastrofer på den tiden. Och för den som inte vet, nålen är flera mm tjock och måste "dunkas" i!
Personligen tycker jag därför att det är väldigt tråkigt att just unga hästar nu ska utsättas för detta trauma som chipmärkningen innebär.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

 

Anmäl
2010-02-23 14:15 #6 av: Elshira

Varför väljer man bara inte att frysmärka istället som man gör vid t.ex triangelmärkning om man ändå vill ha den gamla typen av märkning kvar?

Anmäl