2009-09-18 21:51 #0 av: Carina-J

Vilka för- och nackdelar finns det med de olika seminsätten fryst och kyld transportsperma?

  

Då det handlar om fryst sperma är inte avstånden något problem, det löser man genom att planera. Det ställer däremot större krav på stuteriet som ska utföra semineringen.

Generellt sett kan man säga att det är svårare att träffa rätt tidpunkt med fryssemineringen, då spermierna ofta frestas på när stråna tinas. Det innebär att tiden då spermierna lever efter semineringen förkortas. Å andra sidan kan man verkligen träffa absolut rätt i tiden, då semineringen utförs/kontrolleras av en erfaren seminveterinär, och stråna finns i burken på golvet färdiga att användas inom några minuter.

 

Då man använder kyld transportsperma ställs det stora krav på transporten, att det verkligen klaffar. Om allt klaffar så har man bättre spermakvalitet vid användande av kyld transportsperma. Det som verkligen kan sätta käppar i hjulet är transporttiden. Enkelt sagt är det ungefär så, att upp till Mälardalen fungerar det med kyld transportsperma om den kommer från nordtyskland. Vill du åt en hingst från södra Tyskland med transportsperma kan det vara en idé att ställa stoet på en EU-godkänd station längre söderut i Sverige.

Artikeln skriven av Yngve Thorné