Annons:
Etikettavel
Läst 4821 ggr
Carina-J
2009-09-16 21:37

Fölning på gång…

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är kanske den mest spännande tiden, precis då det verkligen, och bokstavligen, drar ihop sig. Vad ska man tänka på då, om man vill känna sig litet lugnare?

De sista tecknen innan fölningen sätter igång är de klassiska vaxpropparna och att bäckenbanden slackar. Ofta vill stoet vara helt ifred med sin fölning. Det man kan göra för att inte oroa henne i onödan kan vara att vänja henne vid att du kommer in i stallet några gånger varje natt. Gå bara in till boxdörren och "häng" där i några minuter, inget godis eller mat. Kontrollera vattenhinken kan du göra.
Skriv upp viktiga telefonnummer på en lapp, men kontrollera först att numren verkligen gäller. Kontrollera var mobilen har täckning. Kan du ringa inifrån boxen? Laddning?
Ta fram ett par tre rena hinkar. En trave gamla och rena handdukar. Något lakan är också lämpligt. Tvål och nagelborste att tvätta dina händer med. Var får du tag på rent, gärna ljummet, vatten? Handdukarna använder du om du behöver dra i fölets ben, dina händer får bra tag då. En babynapp och en 50cl petflaska eller en 33cl drickaflaska som passar ihop, ska också finnas till hands. Det finns bra nappar på Granngården som egentligen är till kalvar. Lägg alltihop där det får ligga i fred, T.ex. i en fodertunna med lock eller en sopsäck som du knyter till. Det ska inte vara en ny liggplats åt katten.

Hur ser man skillnad på ett fram och bakben? Tänk hasspets eller knä, vilket håll går leden åt, i förhållande till fram på hoven? Kommer det två hovar tillsammans med en nos ska du låta stoet vara helt i fred. Om du ser bara ett ben bredvid nosen kan det andra vara vikt bakåt, ibland kommer det litet efter bara. Det kan mycket väl fungera att föla med ett, och till och med två, ben bakåt. Om du av någon anledning vill vika fram ett bakåtvikt ben, så; direkt efter en krystvärk skjuter du in/tillbaka fölet med en hand, den andra handen måste du gå in med och fånga upp hoven inuti din hand, sen viker du fram benet. Du måste alltså vara försiktig så att du inte skadar insidan av livmodern. Det allra sämsta är om du känner eller ser bara en rumpa. Men, tryck in direkt efter en krystvärk, in med en hand, fånga upp hoven i handen och upp med den. Och en gång till.
Då man gör sådant här, får man mjölksyra i armen och orkar inte så länge. Man får bestämma sig för vad man ska göra och sen vara "distinkt" i agerandet, annars blir det bara utdraget, och det fungerar inte på hästar.

Har du varit inne i livmodern med dina händer måste du ta ut veterinär direkt efter fölningen. Hästar är jättekänsliga för bakterier i livmodern.
Allt som har med fölningen att göra, går fort. Det betyder: att krånglar det till sig så ringer du till veterinären på en gång!
Det första du ska göra efter att fölet är ute är att se till att fosterhinnan tas undan från huvudet. Det hinner nog stoet före dig.
Efter en liten stund kommer efterbörden ut. efterbord.jpgDen måste vara helt komplett. Vik ut den och se efter att ingen bit fattas. Blir det någon liten bit kvar inne i livmodern så har du garanterat feber på stoet om några timmar.
Då fölet kommer igång och diar så drar livmodern ihop sig och då kan efterbörden åka ut. Kommer inte efterbörden ut inom någon timme så får du börja fundera. Enklast är att dela på sto och föl. Stoet kommer att bli mäkta upprört och leva rövare. Gå en promenad med henne. Meningen är att hon ska bli upprörd, börja gnägga och trampa omkring. Då kommer också livmodern att dra ihop sig. Känner du dig osäker på om du klarar av ett upprört sto, så kan du ta ut fölet från boxen istället. Det viktiga är att stoet blir upprört. Elakt? Tja, alternativet då?
Kommer inte efterbörden ut inom några timmar måste du ta ut veterinär!

Sedan har vi den livsavgörande råmjölken. Det är den allra första mjölken som finns i juvret vid fölningen. Fölet måste dia inom 4-6 timmar, sen börjar det bli riktig kris. Då får du helt enkelt mjölka ur för hand, i någon liten plastmugg eller något. Häll över i flaskan, på med nappen och bjud fölet att suga. Det ska vara fingervarmt. Det är lättare att hålla värmen i glasflaskan, men den håller inte att tappa på ett cementgolv.
Om du inte får fölet att dia själv, så är det var 4:e timme som gäller. Så är det bara, inget att fundera över eller att pruta på.

Artikeln skriven av Yngve Thorné

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Annons:
Upp till toppen
Annons: