Annons:
Etikettifokus-sajten
Läst 3567 ggr
BrittaD
7/23/12, 6:30 PM

Upphovsrättslagen

Alla som sysslar med utgivning av tryckt text som böcker, tidningar och andra blad eller elektroniskt material som bloggar, hemsidor mm bör känna till Upphovsrättslagen

Upphovsrättslagen

Wikipedia är min källa när jag här citerar deras definition (något förkortad) för den är litet lättare att läsa och förstå än den rena lagtexten:

Detta gäller alltså:
Upphovsrätt bygger på idén att den person som har skapat ett verk av en viss verkshöjd också ska ha ensamrätt att bestämma hur detta verk får användas. Upphovsrätten kan skyddas genom bestämmelser om straff för den som utan upphovsmannens medgivande nyttjar verket. Lagstiftning eller praxis kan också medge skadestånd till upphovsmannen och förbud för annan att nyttja verket.

Ensamrätten innebär att upphovsmannen äger en ekonomisk rätt och kan äga en ideell rätt. Den ekonomiska rätten innebär rätt att trycka eller framföra verket för allmänheten och att åtnjuta ekonomisk ersättning därav. Den ideella rätten innebär att den som skapat ett verk har rätt att bli omnämnd som upphovsman och ett skydd att inte verket används på ett sätt som kränker upphovsmannens goda namn. Ensamrätten innebär också att personen har en ekonomisk rätt och kan få skadestånd om någon bryter mot lagen.

För att ett alster ska anses vara ett verk måste det ha uppnått verkshöjd. Det innebär att verket ska visa upp originalitet eller individuell särprägel som ett resultat av upphovsmannens personliga skapande. Det är med andra ord upphovsmannens säregna sätt att uttrycka något som skyddas, inte de idéer eller fakta som verket kan innehålla. Upphovsrätten gäller endast det som skapas av människor.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

  • Redigerat 8/22/22, 2:49 PM av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: