Etikettnostalgi-serien
Läst 21158 ggr
Carina-J
2009-11-26, 07:45

Wahlströms Ponnyklubb – en nostalgitripp

För några dagar sedan hittade jag en gammal kartong i en garderob. Den visade sig innehålla alla mina gamla Ponnyexpressen-tidningar. Tänk att jag sparat dem! Jag satte mig förstås ner och bläddrade i dem och drömde mig tillbaka 37 år i tiden...

Wahlströms Ponnyklubb startades 1962, men då var jag knappt född, så mitt medlemskap startade när jag var 10 år, dvs 1972. Då var årsavgiften 15 kronor och klubben hade ca 45 000 medlemmar. Vilken ponnyklubb kan ståta med detta medlemsantal i dag?

Tillkomsten av Wahlströms Ponnyklubb var en historia för sig. 18 flickor på Huvudsta Gård hade bekymmer med att deras stall skulle rivas. Då fick en av flickorna en idé; tänk om Wahlströms Bokförlag de med alla hästböckerna, kunde hjälpa dem? De travade alltså upp till Wahlströms och så var Ponnyklubben ett faktum. Tack vare dessa flickor och Wahlströms lyckades man rädda Huvudsta Ridskola!

Wahlströms Ponnyklubb gav ut en årsbok varje år, med Fia som huvudrollsinnehaverska i de flesta av böckerna. Fia var för övrigt en av de 18 tjejerna som räddade Huvudsta Ridskola. Denna årsbok ingick i medlemskapet.
I de allra första böckerna var bilderna tryckta i svartvitt. Fia var ung och hade oftast det isabellfärgade gotlandsrusset Pytteliten med sig som partner.
Med lite sökning på Internet nu i efterhand visar det sig att Pytteliten egentligen hette Hero och var e. Bodick 98 u. Juliana 361 och tillhörde Huvudsta Ridskola. Enligt obekräftade uppgifter ska han ha blivit hela 30 år.
1970 började böckerna tryckas i färg. Det året hette årsboken "Ponnyklubben och borgens hemlighet" och utspelade sig faktiskt i Österrike och ska ha innehållit många fina haflingerbilder. Det var för övrigt många bilder i dessa årsböcker.

Som medlem fick man också tidningen Ponnyexpressen fem gånger om året, med intressanta artiklar, tävlingar och knep och knåp.

Medlemskortet var beviset för att man även var olycksfallsförsäkrad genom Wahlströms Ponnyklubb. Försäkringen gällde inom Norden vid ridning, eller annan samvaro med hästar, samt vid direkt färd till och från stall, ridläger eller annan plats där hästar vistades. Vid ridning gällde försäkringen förstås endast om man använt ridhjälm. Ponnyklubben var väldigt mån om att alla ryttare red med ridhjälm. Att detta var viktigt poängterades ofta.

Som medlem fick man också ett hästskoformat klubbmärke i plast med ett W inuti. Märket var nålförsett och skulle fästas fram på hjälmen för att visa att man var medlem i Wahlströms Ponnyklubb. Det var förstås stor status att ha ett sådant på sin ridhjälm, och jag grät floder den dag jag råkade krascha med min hjälm mot en lågt sittande takbräda som jag inte hann ducka för. Att hjälmen räddat mig från att slå upp ett jack i pannan var en petitess i detta sammanhang, värre var det att nålen som skulle fästa märket skadats så märket aldrig mer gick att ha på hjälmen. Detta var förstås en fullständig katastrof!

En gång om året skickades det även ut en ridlägerförteckning som innehöll uppgifter om nästan alla ridläger i Sverige. Ett skolschema fick man också med söta hästar på, och ett klistermärke med rolig text. En förteckning över alla hästefterlysningar delades också ut.
Och Ponnykartan - inte att förglömma - även kallad "20 i topp". Detta var en affisch, med årets 20 populäraste ponnyer som vi medlemmar själva valt ut. Planschen var i färg och i stort format. En del av hästarna kommer jag fortfarande ihåg namnen på; Mynt, Eye Eye, Mio, Smedshults Black Boy, Roan Rocket, Filur och Idol t ex.

Pyttelitens Bön var en dikt som skrevs speciellt för medlemmarna. Den gick även att köpa som plansch. Denna dikt kunde förstås varje hästtjej utantill. Faktum är att jag fortfarande kommer ihåg nästan hela. Det behövdes bara lite starthjälp med texten för att få bönen nerskriven här.

Pyttelitens Bön
Tag mig ej från min moders sida
när som nyfött föl jag går.
Vänta med att på mig rida
till mitt fjärde levnadsår.

På min rygg skall jag dig bära
i galopp - på solskensritt.
Men tillbaks till stallet, kära,
låt mig då få gå i skritt.

Ge mig foder, rykt och vatten.
Ha tålamod om jag är stygg.
Och i kalla vinternatten
lägg ett täcke på min rygg.

Rengör sadel, träns och rem.
För ej oljud i mitt stall
- tänk på att det är mitt hem.
Stäng min dörr mot vinden kall.

Jag vill leva för dig bara,
om min bön du nu förstår.
Då skall jag för alltid vara
din bästa vän i många år.

Och när min levnads slut är nära
tag mitt liv med varlig hand.
Led mig sista biten, kära,
till ponnyns evigt gröna land.

Källa: Gamla nummer av Ponnyexpressen och mitt eget goda minne.

wahlstroms.jpg

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Shoshone
2009-12-04, 22:33
#1

Guuuud va vackert!Gråter *Snyft

åå.. det var tiderSkrattande Jag har den där boken med den vira stegrande hästen på!

Men den är nog från min mammas tider som jag fick överta.. Hon är född -62

BrittaD
2009-12-06, 16:24
#2

Carina skrev:
1970 började böckerna tryckas i färg. Det året hette årsboken "Ponnyklubben och borgens hemlighet" och utspelade sig faktiskt i Österrike och ska ha innehållit många fina haflingerbilder. Det var för övrigt många bilder i dessa årsböcker

Den här boken (Årsbok nr 8) är också värd en historia. I slutet av 90-talet när intresseföreningarna VHV och ÖHV gav ut sin lilla medlemstidning Haflingerforum (inte att förväxla med min nuvarande) bad vi olika medlemmar berätta om VARFÖR de hade fastnat för just haflinger. Många, många (ofta damer i Carinas ålder o litet äldre) skrev att de läst "Ponnyklubben och borgens hemlighet" och blivit helt tagna av haflingerna i den boken. Eftersom boken trycktes redan 1970 - för övrigt samma år som de fyra första haflingerna anlände till Sverige - fanns den inte längre att köpa i bokhandeln, men jag annonserade efter den - och fick napp. Catharina Behm i Oviken, vars pappa förresten också var en av haflingerpionjärerna i Sverige och som tog in Hattrick på 70-talet, Hattrick som blev Sveriges första godkända hingst, hade en gammal "Ponnyklubben och borgens hemlighet" som bara stod och skräpade i hennes bokhylla. Så vi gjorde en bytesaffär - och här sitter jag nu och bläddrar i den här berömda boken på nytt.

Och jag kan bara säga att haflingerna (två valacker) i boken är helt underbara där de klättrar omkring i Alperna. Robusta, säkra på foten, "lagom" små och vackra! Pias haflinger som hon får låna heter förståss Tirol … haha

Jag tror att haflingerna är "din" typ, Carina. Försök hitta boken på antikvariat alla ni som är intresserade. Jag tänker inte sälja mitt ex

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

BrittaD
2009-12-07, 16:57
#3

SkrattandeSkrattande Hahahaha vilken freudiansk felskrivning: Flickan som rider Tirol heter ju Fia - inte Pia. Det var inte med avsikt jag var så rolig.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Carina-J
2009-12-08, 08:15
#4

Ja, "Ponnyklubben och borgens hemlighet" är jag intresserad av att köpa om någon har och vill sälja.
Är även intresserad av "Ponnyklubben och dalahästen" från 1976. Den utspelar sig i grannkommunen Leksand, så det skulle vara skoj att ha den också.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Tyrolare
2009-12-08, 12:15
#5

#2    Ha…ha… förstår så väl…

Pia+Tirol=SantKyss

eller

Vad tänker du på när du hör ordet Tirol…….. 

Pia…… Ok…….. vad tänker du på när du hör namnet Pia…

Tirol………. ha…….ha………

Kram Britta!!Skrattande

BrittaD
2009-12-08, 13:49
#6

Jag kollade om böckerna (både borgens hemlighet och dalahästen) fanns inne i ett nätverk för bokantikvariat - men nej, så jag anmälde den som ett önskemål. Kommer den in nånstans kontaktar de mig. Har inte så stora förhoppningar - barnböcker är svåra att få tag i antikvariskt. Fast jag har några andra idéer som jag ska testa.

Om ni bara vill läsa dem så kan ni be ert bibliotek låna in dem (fjärrlån) om nu inte biblioteket skulle ha dem i källaren.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

BrittaD
2009-12-08, 13:58
#7

Blev så gripen av ämnet (en gång bibliotekarie, alltid bibliotekarie) att jag gjorde en bibliotekskoll av borgens hemlighet till att börja med.

Den finns på litet bibliotek här o där i Sverige, bl a Jönköping, ingenstans i Dalarna, men en så gammal bok är inte säkert inlagd i databasen och kan finnas där ändå.

Upptäckte också att den hade översatts till tyska och givits ut på ett förlag i München 1977. Den skall jag också söka på tyska antikvariat.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Zinzana
2009-12-24, 17:50
#8

Tungan uteWOW! säger jag bara!

Äntligen hittar jag lite folk som delar nostalgin med mig!

Och mitt under självaste julaftonen, så sitter jag här och minns tillbaks då jag lusläste Wahlströms Ponnyklubbs böcker och även tidningen Ponnyexpressen.

EFTERLYSER NÅGOT/NÅGRA EX AV DEN!!

Jag träffade Pytteliten då han var ca 14år på ett ridläger utanför Västerås.

Lika busig som i böckerna, och la man handen på hans kors så hade man tur om man inte blev avkastadCool.

Hans skötare hette Lola Wijgård. Sen kom han till stall Baståsen och blev kvar där tills han var 36 eller 38år gammal!!! Det ni!

Häromdagen fick jag tillbaks en låda med alla (nästan) böckerna, och fast jag är 50år så blir jag glad och lyrisk när jag ser bilderna igen.

Liten efterlysning från den tiden tar jag här, fast tråden handlar om Wahlströms Ponnyklubb…'

Pyttelitens stallkompisar från Ansta i Västerås…någon som vet vart de tog vägen/eller hände dem? Alla ponnyer. Ensain, brunskimmel med brunt huvud.

Princip, brun

Cocktail "Kocke" vet jag hamnade på Stora Ekeby, men inte vad som hände sen (rykten gick att han skenade in i en bergsvägg)… en liten, pigg ponny, mörkskimmel.

Willie-Wombat, brun liten ponny

Ben-Bella, svart litet russ

Denny-Boy, brun

Dojjan med sitt föl Sabina. Dojjan var en vit shetlandsponny.

Strimmer, skimmel.

Jag pratar 1970-1972 nu.

Zinzana
2009-12-24, 17:53
#9

Ps: Cocktail  "Kocke" på fotot då han efter Ansta flyttat till Stora Ekeby, där han enligt ryktena då skulle ha avlidit efter att ha skenat in i bergväggen…

Zinzana
2009-12-25, 19:00
#10

Carina!

God fortsättning på helgen förresten!

Menar du att du har kvar en del nr av PONNYEXPRESSEN?!

Får jag köpa några ex, eller kan jag få låna några?

Carina-J
2009-12-26, 10:10
#11

#10
Tack, detsamma!

Jag har PM:at dig!

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Zinzana
2009-12-28, 19:09
#12

Carina, jag väntar på svarFlört

Carina-J
2010-01-08, 20:04
#13

I går fick jag "Ponnyklubben och dalahästen" i brevlådan. Döm om min förvåning när jag upptäcker att bokens berättelse inte alls utspelar sig i grannkommunen Leksand som jag trott, nej då, det mesta utspelar sig i min egen kommun, Rättvik! Två av tjejerna som medverkar tror jag mig veta vilka de är. Till och med hästarna tycker jag mig känna igen; nämligen Rättviks ridklubbs dåvarande hästar Black Boy, Nibbit, Rival (hans riktiga namn var Nimroy) och Molly (smeknamn på Merrie Much). Hästar som jag själv ridit på, på ridskolan!

Bilder finns på när de rider förbi Rättviks kyrka och kyrkstallar bl a. Ett av de kyrkstallen tillhörde vår gård och granngården en gång i tiden. Numera är de ju kulturhistoriskt minne och ägs av ..? Ja, det vet jag inte riktigt.

Jättekul att titta i den var det i varje fall, och nu väntar jag spänt på "Ponnyklubben och borgens hemlighet" som också snart dimper ned i brevlådan!

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

BrittaD
2010-01-11, 20:08
#14

CARINA -

HUR i hela friden fick du tag i dem? Skrikandes

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Carina-J
2010-01-11, 21:29
#15

http://www.bokborsen.se kan man bli medlem och frossa i gamla böcker som både privatpersoner och antikvariat säljer.Tungan ute

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2010-01-13, 20:00
#16

I dag fick jag då den efterlängtade "Ponnyklubben och borgens hemlighet", som utspelar sig i Österrike.
Finns det förresten ett vackrare land, inte undra på att bilderna är så fina! Och så alla haflinger sedan, det blir  som grädde på moset, det.Skrattande
Bilder från Salzburg tror jag bestämt också det var, t ex det mycket vackra hästbadet. Det har jag faktiskt sett i verkligheten, Österrikefreak som jag är.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

BrittaD
2010-01-14, 18:45
#17

Jag trodde väl att det var haflinger i din smakSkrattande

Var boken ny eller begagnad när du köpte den på Bokbörsen förresten?

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Carina-J
2010-01-14, 19:01
#18

#17

Jajamen, nog var det haflinger i min smak alltid!

Boken var begagnad men i mycket fint skick. Såg helt oläst ut förutom en liten klämskada i ena hörnet på pärmen.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2010-01-24, 16:47
#19

Här en intressant länk för er som är intresserade att köpa lite Ponnyklubbsböcker. 12 böcker, paketpris 300 kr. Boken "Ponnyklubben och borgens hemlighet" har nr 8, så den finns med.

http://shetlandsponny.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=26a2e956-bd87-4572-a0e0-617bc3335645&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

MegN
2010-01-28, 19:09
#20

Jag tror det var en sån årsbok jag fick i julklapp en gång i början på 70-talet (är född 63) men den utspelade sig på Irland…

Carina-J
2010-02-09, 10:52
#21

#20 Då var det säkert "Ponnyklubben och äventyret på den gröna ön"

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2010-02-09, 10:59
#22

Har försökt få fram uppgifter på vad som hände med Fia, huvudrollsinnehaverskan i de flesta Ponnyklubb-böckerna.
Hade ett svagt minne om att jag för många, många år sedan läst, att hon inte fanns med oss längre. Och det verkar tyvärr stämma. Enligt obekräftade uppgifter, (läst på ett forum) ska hon ha dött i cancer i unga år.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

sfut
2010-05-17, 19:21
#23

Vi har årsbok nr 1-5 hemma från mammas tid. Rolig läsning, många fina bilder!

Det är svårt att ge bort vänlighet.
Den kommer hela tiden tillbaka till dig.

www.hoppfullt.blogg.se

Zinzana
2010-07-08, 20:59
#24

Tungan uteEn go Ewa i Osby har skickat mig sin bunt med PONNYEXPRESSEN från 1971 - 76!!!

Jag lusläser kan jag lova och minns (nästan) allt.

Även fått kontakt med en tjej som bjudit ut mig till Ansta där Pytteliten hamnade efter sin karriär i böckerna, och där jag tillbringade några somrar på ridläger:)

Vad jag blir glad av allt detta!

Carina-J
2010-07-09, 08:06
#25

#24
Vad skoj! Vet ju hur mycket sådant här betyder för oss nostalgiker.

Hoppas du får en trevlig dag på Ansta.Skrattande

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Zinzana
2010-07-20, 12:41
#26

Tack CarinaGlad!

Zinzana
2010-07-21, 19:05
#27

Mera nostalgi…Tungan ute

Läser ett personligt brev jag fått från Maja Myrin, redaktör på Ridsport 1991. Hon var en av de som kände Pytteliten bäst, och berättar att han föddes 1955 på Gotland och kom som 2åring till Rinkeby Ridhus i Sthlm. Ägaren hette Rudolf Ögren och Hero (Pytteliten) inköptes till en av Rudolfs barn, Örjan Öberg. Pytteliten såldes 1959 till Majas vän Penny Malmberg som hade honom några år. Därefter såldes han till Hufvudsta ridskola där Fia (Gunilla Hedman) red. Och så dök Wahlströms reklamavd upp och resten vet viCool. Fia dog tyvärr i hjärntumör, endast 34 år ung.

Jag får också uppgifter om kändisen Blue Sham, men det har inte med Wahlströms Ponnyklubb att göra.

Zinzana
2010-07-21, 19:16
#28

Rudolf Öberg ska det vara, och inte Ögren.

Bifogar ett litet foto Maja skickade med på Pytteliten 1959, då han var 4år och nyss kastat av sin dåvarande ägare.

(Själv minns jag hans avkastningar jag med..red honom ett par gånger då han var på Ansta Ponnyranch 1970-1972, och han var fortfarande full med hyss:)

Carina-J
2010-07-22, 15:56
#29

Nä, vad kul att få veta lite mer om Pytteliten!Skrattande

Väldigt sorgligt det där med "Fia". Hon var min stora idol när jag var liten… (Och tänk, jag som hela tiden gått och trott att hon hette Fia i verkligheten.)

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Zinzana
2010-07-22, 18:36
#30

GISSA om det var med spänning man åkte till det här ridlägret där de lockade med självaste PyttelitenTungan uteGladSkrattandeFörvånad!

Den 5 juli 1970 åkte jag dit första gången och "Pytte" var då 15 år ung, med glimten kvar i ögonen och en buse som fortfarande gillade att kasta av oss. Tyvärr har de foton jag hade på honom där försvunnit.

Zinzana
2010-07-22, 18:40
#31

Mmm Carina, och lika kul för mig att kunna delge dettaSkrattande

Zinzana
2010-07-22, 18:47
#32

Kärt återseende…

Jag får en tår i ögat när jag ser de här två bilderna på Fia och Pytteliten, och det får säkert fler av er (igen).

Året var 1973 då Fia hälsade på sin gamle vän. Han hade då flyttat från Ansta Ponnyranch till Baståsens ridskola utanför Surahammar och han var nu 18 år. Fortfarande med glimt i ögat och en del bus.

Zinzana
2010-07-22, 19:01
#33

Här är Fia och Pytteliten tillsammans igen för en stunds fotografering i stalldörren.

Själv hälsade jag på honom 1989 då han hunnit bli 34 år gammal. Fotot från det mötet är också försvunnet (lånat ut och aldrig fått tillbaks dessvärre). Han gick fortfarande med på lektionerna och trivdes med det fick jag veta. Pytteliten blev 39 år.

Malotta
2016-05-22, 13:41
#34

Jag läste att Fia dog i november 1984.

Carina-J
2016-05-22, 19:21
#35

Ja, hon fick hjärntumör och blev endast 34 år gammal. Lämnade efter sig man och liten son. "Pytteliten" överlevde henne med några år.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2016-10-21, 20:47
#36

Eftersom vi blivit lite nostalgiska här på haflinger iFokus, så "plockar" jag fram denna nostalgiartikel också. Det kanske finns en del som inte läst den?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

B
2022-05-14, 18:47
#37

Hej

Roligt att inte vara ensam om att gilla ponnyklubben.

Jag undrar om det är någon som har sparat Hästkalendern? Skriven av Ulla Ståhlberg.
Jag köper gärna.

Jag har 1976 och 1977.

Tacksam för svar. Elisabeth

Upp till toppen