Annons:
Etiketterhästvårdsjukdomar
Läst 10635 ggr
Carina-J
2014-10-08 09:48

Ögontumör hos häst

En olycka kommer sällan ensam sägs det. Det kan jag verkligen skriva under på. I början på förra månaden var det Lalita som blev dålig och fick avlivas, nu är det Whisky som troligen har fått en tumör i yttre ögonvrån. Har just konsulterat veterinär, som fått se bild på eländet. Vi har nu fått en tid på kliniken på fredag, för att de ska få en uppfattning om hur den bör åtgärdas. Enligt bilden veterinären fick se, så lutar det åt att det är en tumör i varje fall. Någon som varit med om något liknande, och hur brukar prognosen vara? Någon som vet? Jag tänker att ögat troligen måste tas bort? Avlivning orkar jag inte ens tänka på…

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Annons:
Carina-J
2014-10-08 09:51
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Här kommer en bild.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Nottingham
2014-10-08 09:58
#2

Jag har haft 2 haflingers med tumör i ögat, melanom tror jag det kallas. Den första skrapade de bort tumören men tyvärr kom den tillbaka efter ett år och ögat fick tas bort. Förutom att det ser olustigt ut lider de inte av det utan kan funktionera som vanligt. Rinemoscha fick det också för 2 år sedan och där verkar det som tumören inte kommit tillbaka utan borttagningen av tumören lyckades, peppar peppar.

Jag har anmält mig till en undersökning i Amerika på ett universitet där man studerar om det är genetiskt, jag ska skicka DNA av Rinemoscha till dom.

Tydligen vanligt förekommande hos haflingers.

Nottingham
2014-10-08 10:01
#3

Precis så ser det ut ja. De söver hästen, fryser ner ögat och skär bort tumören. Grejen är ju att få bort allt det onda och att det inte spridit sig längre in där de inte kommer åt men du verkar ju vara tidigt ute.

Eldfuxen
2014-10-08 10:28
#4

Men usch och fy så sorgligt!

Vet inte om det är samma sorts tumör ("squamous cell eye cancer") men forskare vid UC Davis i Kalifornien studerar just nu en typ av ögoncancer som hittats hos flera haflinger, och jag är med i en Facebookgrupp där folk vars hästar haft dessa problem ombeds kontakta forskarna, så här kommer kontaktuppgifter om du orkar mitt i eländet.

KRAM och hoppas att det INTE är cancer och att han INTE behöver avlivas!

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Rebecca Bellone, Ph.D. Email: rbellone@ucdavis.edu
Visiting Associate Professor
Department of Population Health and Reproduction
Veterinary Genetics Laboratory
School of Veterinary Medicine
University California, Davis
530-752-9299

http://www.stuterieldfuxen.se haflinger@bahnhof.se

Carina-J
2014-10-08 10:31
#5

Tack för svar Nottingham. Hade ingen aning om att detta var vanligt hos haflinger. Man får hoppas nu att vår klinik här på orten har resurserna för operationen, annars blir det väl att åka lååångt. Vet du om det är en komplicerad operation, som bara kan utföras på stora kliniker? Får man hem hästen samma dag, eller ska den stå på klinik ett tag efteråt?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Nottingham
2014-10-08 10:37
#6

Här görs det på alla kliniker, det mest komplexa och riskabla är väl narkosen.

Jag har för mig att Rine fick stanna en natt, hon var dräktig vid tillfället och tappade tyvärr embryot pga detta men är nu dräktig igen och allt löper på fint.

Annons:
Nottingham
2014-10-08 10:40
#7

#4 Det är tack vare den gruppen jag kom i kontakt med Rebecca. För att deltaga måste tumören ha borttagits så att analysen av den stämmer med den typ de forskar om och det gjorde det i Rines fall. Jag hoppas fler ställer upp för de behöver verkligen mer DNA.

Carina-J
2014-10-08 10:46
#8

Okey, tack Eldfuxen och Nottingham. Då ska jag be att få analysen på tumören, och deltar förstås om det stämmer.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-10-10 11:58
#9

Är just hemkommen från veterinärkliniken. Det var förstås en tumör. Fick remiss till närmsta större djursjukhus. Fick välja mellan Uppsala eller Strömsholm, så vi valde Strömsholm. För att det ska bli riktigt gjort från början så rekommenderade han ett större djursjukhus där de har bättre resurser att gå in och avlägsna allt, plus att Whisky behövde stå på klinik i några dagar efteråt. Det skulle visst medicineras väldigt ofta i början, och det är svårt att göra själv. Han tyckte i varje fall att prognosen var mycket god, och gav oss stort hopp om att detta blir en engångsföreteelse. Och ja, det ska visst vara vanligt på haflinger. Vår veterinär har jobbat sjutton år på Strömsholm och det hade kommit in flera under den tiden. Varför hör man ingenting om detta?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Nottingham
2014-10-10 13:21
#10

Mânga är nog rädda för värdet pâ hästen vid en eventuellt försäljning och hâller därför tyst om det.

Kul att prognosen var positiv.

BrittaD
2014-10-10 13:40
#11

# 9 och # 10

Ja, det är ju samma sak med fång. Vanligt hos haflinger enligt djurkliniker, men väldigt tyst från enskilda haflingerägare. Blev ju lite mer prat om det när det togs upp på vissa sajter härom året. Då kan man inte hindra att information sprids. Och det finns mycket annat som häst-,  haflinger- och hingstägare håller tyst om, tills det sprids på nätet. Och då skall det stoppas med anklagelser om förtal och hot om polisanmälan. Sorgligt men sant. För vem vinner på att man döljer sjukdomar hos en häst, sjukdomar som kan vara ärftliga? Eller dålig fertilitet?

Lycka till med behandlingen, Carina-J!

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Carina-J
2014-10-11 10:38
#12

#11 Eller exem… Fång kan man kanske ändå undvika genom sträng kost, men exem och cancer står vi hästägare helt utlämnade till. Det kommer när det kommer, oavsett hur minutiöst vi sköter hästarna för övrigt. Kan väl ärligt erkänna att hade jag vetat om detta med ögontumörer på haflinger innan, hade jag säkert aldrig skaffat någon. Jag hade aldrig chansat på att mina hästar skulle klara sig undan denna snabbväxande cancer. Detta har blivit ett riktigt uppvaknande och en rejäl kalldusch för mig. En gång i tiden var haflingern en sund och härdig ras. Vad hände? Aveln verkar ju helt ha gått överstyr? Välkomnar den dag, när generna bestämmer vilka som ska bli avelsdjur och inte fina exteriörpoäng… Ja, jag blir säkert mordhotad för det här, jag har ju blivit anklagad för att förstöra för haflingern och "haflingeraveln" redan tidigare, men jag tänker först och främst på häststackarna, det är ju de som får lida för det vi människor skapat.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-10-11 10:42
#13

Dålig fertilitet, det beror väl på för hög grad av inavel? Det är så hos andra djurarter i varje fall. Är fertiliteten också ett problem hos haflingern?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Annons:
BrittaD
2014-10-11 11:00
#14

Fertiliteten hos hingstar mäts i Sverige, när en hingst haft tillräckligt många betäckningar (vet inte, men jag tror de skall ha haft minst 15 betäckningar). Men om hingsthållare låter bli att rapportera en betäckning för att hen redan vet att stoet inte tog sig, kommer ju inte hingstens fertilitet att mätas på ett korrekt sätt. Jag har flera exempel på detta från de senaste årens och även årets betäckningar. Enligt SH:s direktiv till hingsthållarna skall även dessa "misslyckade" betäckningar rapporteras, men när inte ens styrelsemedlemmar verka "känna till" detta utan låter bli att rapportera dessa gallston, tycker jag att det är mycket dåligt.

Och ja, jag har säkert förtalat vissa haflingerägare med ömma tår och motarbetat den svenska haflingeraveln.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

BrittaD
2014-10-11 11:22
#15

# 13

Ja, dålig fertilitet pga. inavel är ett problem som man i någon mån börjat tala högt om, t.ex. i HPT, där man ju numera undersöker hingstkandidaternas fertilitet innan hingstarna släpps fram till premiering och exteriörbedömning. Och tom. berättar om detta för allmänheten.

För haflingerrasen är ju en ganska så inavlad ras.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Eldfuxen
2014-10-11 15:10
#16

#11 Just fång finns inte med på Jordbruksverkets defektlista, och de veterinärer jag pratat med har alla varit av den åsikten att orsaken till fång snarare ligger i utfodring och (brist på) motion än i genetiken. Men det finns ju andra sjukdomar som är mer entydigt ärftliga.

http://www.stuterieldfuxen.se haflinger@bahnhof.se

BrittaD
2014-10-11 17:31
#17

Ja, men den moderna forskningen har ju visat att även de sjukdomar som främst orsakas av miljön har ärftliga inslag, som gör att den olämpliga miljön får större genomslag hos dessa. Ta t.ex. rökning som är en riskfaktor för lungcancer, men alla som röker får inte lungcancer, och även vissa icke-rökare kan få den sjukdomen, vilka orsakssammanhang förklaras av genetiken. Djurens sjukdomar är ju inte lika genomforskade men antagligen ser det så ut även när det gäller t.ex. fånghästar. Alla hästar i en besättning får ju inte fång även om hästhållningen är likadan för varje häst, så där slår ärftligheten igenom.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Carina-J
2014-10-11 20:44
#18

Måste hålla med BrittaD i vad hon skriver här. Numera är väl även veterinärerna inne på att vissa hästraser, t ex shetland, är mer sockerkänsliga än andra raser, och därmed mer fångbenägna. Och eftersom man inte kan ha några andra gener än de man fått genom arvet så…

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

BrittaD
2014-10-12 09:46
#19

Alltså bör man försöka avla på de friskaste och sundaste individerna, eller hur? Jag skriver försöka, för man kan ju inte se hästens arvsmassa.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Carina-J
2014-10-12 10:27
#20

Absolut, jag håller med dig BrittaD. Sedan kan det gå åt pipsvängen ändå, men man har i varje fall gjort så gott man kunnat. Tyvärr kan vi inte idag se arvsmassan på häst, men hos människan forskas det mycket. Idag kan man ju skicka sitt dna(?) till kliniker i USA och få svar på hur man ligger till hos vissa sjukdomar. Den dagen man genom ett enkelt blodprov på häst, kan se om den bär på sjukdomsgener kommer i varje fall jag att jubla.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Annons:
Poison-heart
2014-10-12 10:51
#21

Intressant diskussion. Vad gäller fång så är det ju vi människor som skapat det problemet. En haflinger är inte gjord för att gå på grönbete. Det är inte en fjording eller shettis heller. Min Havanna har ju fått exem denna sommar, jag blev väldigt chockad då hon inte visat tecken innan. Svidknotten var orsaken. Och jag är inte förvånad, svidknotten har varit HEMSKA här under maj och september. Stora svärmar. Sen vet inte jag vad gränsen till att det ska kallas exem går men hon klia av sig all man men fick inga direkta sår i mankam eller svansrot. Där jag bodde innan fanns inga såna här åbäken och av andra som varit här på besök har sagt att det är ovanligt stora mängder knott här. Vad gäller tumör så förekommer det ju på alla djur men inte alltid är det genetiskt. Wille fick ju tumör på snoppen nu på ålderns höst, men veterinären sa att det var inte ärftligt just denna typ.

Nottingham
2014-10-12 21:21
#22

När det gäller min Rinemoscha avlar jag pâ henne sâ länge det inte ar bevisat att melanom är ärfligt, däremot har jag alltid varit öppen med att hon haft det sâ den som vill ha ett av hennes föl kan välja själv.

Carina-J
2014-10-12 22:45
#23

#21 När jag växte upp visste vi knappt vad fång var. Fjordhästar, som var vanliga här, gick förstås på bete precis som alla andra hästar, och blev jättefeta. No problems. De blev gamla, var sunda, utan sjukdomar. Så här står det på universitetsdjursjukhuset vid SLUs hemsida om EMS. "EMS (Ekvint Metabolt Syndrom) är ett sjukdomskomplex som används för att beskriva hästar med endokrina och metabola avvikelser, vilka medför en ökad risk för att utveckla fång. EMS karaktäriseras av insulinresistens (IR), rubbningar i glukos- och fettmetabolismen, ökad generell eller regional fetma samt klinisk eller subklinisk fång. EMS har många likheter med metabolt syndrom hos människa, där de endokrina och metabola förändringarna predisponerar för utvecklande av hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes typ 21,2. De flesta hästar med EMS är mellan 5-15 år gamla när sjukdomen debuterar, men symptom kan uppträda redan i yngre ålder. De hästar som drabbas av EMS och fång är i första hand våra sällskapshästar och företrädesvis hästar av ursprungliga raser som t ex ponnyraser, arabiska fullblod och iberiska hästar. Det faktum att vissa raser är överrepresenterade tyder på att det finns genetiska komponenter som bidrar till den ökad predisposition för EMS1,3,4." Att vissa raser är överrepresenterade tyder alltså på att det är genetiskt.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-10-12 23:04
#24

#21 Reagerar hästen på svidknott och kliar av sig manen, så är det eksem, tyvärr. Hon har säkert haft de anlagen hela tiden, men det bryter förstås inte ut förrän hon kommit i kontakt med knotten. Vi har också mängder med knott här, men det är bara en haflinger som kliar, dvs har eksem. I år har han dock varit ovanligt bra, ja faktiskt inte kliat sig alls, sedan jag provade lite nytt. Men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser av det än. Ska se om det håller i sig över nästa sommarsäsong också. Då kanske jag äntligen kan börja tro på att jag hittat vad som fattas honom.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2014-10-12 23:48
#25

Eldfuxen, Rebecca Bellone har skrivit ett femtontal artiklar om genetiken hos hästars ögonsjukdomar, kartlagt ärftligheten och hittat s.k. markörer. Carina, vi får hoppas hon hittar också någon markör för din tumör.

Men tyvärr är det nog omöjligt att undvika alla farliga och plågsamma ärftliga sjukdomar. Både du och jag bär troligen på 5-6 gener med sådana anlag. Men bara i sällsynta fall finner blir det ju trots allt fel eftersom det finns många tusen sådana ärftliga sjukdomar så är risken för människor i allmänhet låg. Utom vid kusingiften som ju är vanliga i vissa delar av orienten, i avskilda dalar, som i svenska älvdalar och i dalar i Alperna, där ingifte blir vanligt.

Däremot är ju anlagen för eksem och EMS (Equint Metabolt Syndrom) vanliga och troligen beroende flera samverkande gener och därför svåra at undgå. Men tyvärr har vi ju gener  anhopade hos haflinger.

När det gäller infertiliteten hos haflinger så leder ju proven på Ebbshingstar, som BrittaD tog upp, till att man undviker problem. I år var det enligt uppgift 3 av 13 aktuella hingstar som inte godkändes på Fohlenhof pga infertilitet och därför inte visades och inte gav missnöjda kunder.

Medicus
2014-10-12 23:53
#26

# 17 BrittaD

Jag skulle vilja tillägg att det är ännu mer komplicerat. På senare år har man funnit at miljön kan orsaka aktivering  eller avstängning av gener. Dvs genen kan finnas där men den kan förändras, antingen till att inte fungera eller att förändras så att en overksam gen blir aktiv. Det kallas epigenitik och är ett mycket aktuellt forskningsområde inte bara på människa.

Man kan tom medvetet stänga av eller ”slå på gener”, än så länge dock bara i djurförsök.

Carina-J
2014-10-13 08:41
#27

#25 Ja Medicus, är inte tumören genetisk så då är den väl miljöbetingad. Några andra alternativ finns ju inte. Då ligger alla våra hästar i farosonen, då de lever i samma miljö, äter samma sorts foder etc.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Annons:
Carina-J
2014-10-13 08:48
#28

Just nu sitter jag här och är smått irriterad faktiskt. Remissen från vår veterinärstation har ännu inte kommit in till Strömsholm. Och utan remiss, ingen tid. Och operationen måste ske denna vecka, annars blir prognosen betydligt sämre. Har ringt och påmint om remissen, men kan inte få den skickad förrän tidigast denna förmiddag då veterinären ifråga inte börjar förrän kl 9.00 och till på köpet har akutfall som väntar. Man får väl hoppas att han kommer ihåg vårat fall sedan i fredags då, annars är ju den remissen inget värd ändå. Det är beroende på hur utförligt han skriver, om vi ska komma en dag tidigare för undersökning före operationen, eller inte. Själv åker jag till jobbet halv tio, och kommer att få mycket svårt att nå telefon under dagen. I varje fall kommer jag inte att kunna prata ostört, utan måste vara i ett rum med massor av folk och skrammel. Om alla gjorde det de skulle, vore världen betydligt enklare att leva i.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2014-10-13 14:58
#29

# Carina

Nej saken är väl den att vi trots allt erbjuder olika miljö för våra hästar och den vi erbjuder i Sverige innebär mer knott  (eksem) och mer foder (fång) än på Sydtyrolens alpängar och i bruk som drag eller klövjedjur i alpterräng.

Hur mycket miljön betyder för tumören får vi kanske veta med tiden.

Carina-J
2014-10-13 21:47
#30

Efter många om och men kom till slut remissen in till Strömsholm och efter analys av denna ville de att vi kommer in med Whisky redan i morgon eftermiddag. Då ska en ögonspecialist undersöka honom. Han får stå kvar på kliniken tills operationen på torsdag, där även ögonspecialisten kommer att närvara. Jag hoppas att det är den erkänt duktiga ögonspecialist som nyligen börjat hos dem igen efter flera år i USA. Hon har i så fall särskild kompetens att diagnosticera ärftliga ögonsjukdomar.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Eldfuxen
2014-10-13 23:29
#31

Lycka till! ❤️

http://www.stuterieldfuxen.se haflinger@bahnhof.se

Carina-J
2014-10-14 09:36
#32

Tack Eldfuxen. Ja, nu är vi på väg. Alldeles innan vi lämnade gården stoppades radiosändningen och ett nyhetsmeddelande gick ut att en trafikolycka inträffat några mil ifrån oss. Framkomligheten var begränsad. Vi väljer därför att ta en annan väg. Tur att många vägar bär till Strömsholm!

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-10-14 12:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#33

Nu är vi framme!

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-10-14 12:56
#34

Och hur tusan kunde bilden hamna upp och ner? :-) Edit: nu lyckades jag vända den rätt- för inte stod jag då på händerna när jag tog den.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Annons:
Carina-J
2014-10-14 17:28
#35

Nu är vi nästan hemma-utan Whisky. Vi blev informerade om riskerna med att söva häst, men vad har vi för val? Det är bara att hoppas att han överlever uppvaket på torsdag. Det lutar åt att det är den variant som bl a haflinger drabbas av, men helt säker var inte ögonspecialisten. Den såg nämligen lite annorlunda ut denna. Kan bero på att den blev så ihopklämd i ögonvrån. Men den ska skickas in för analys, och sedan vet vi. Hon kunde inte heller lova att den inte skulle komma tillbaka, men den satt på ett så bra ställe, att skulle den mot förmodan göra det, så går det att operera igen utan att ta bort ögat. Det är tydligen raser som har dålig pigmentering som drabbas av detta, alltså även apaloosa, skäckar, mm. Det finns funderingar på att solen är en faktor som spelar in. Nu undrar då jag, om fux verkligen kan räknas som dåligt pigmenterad? Skulle däremot kunna tänka mig att en palomino med t ex gulanlag har mindre pigment? Men nu är ju haflingern fux. Någon färgkunnig som kan svara?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Nottingham
2014-10-14 19:30
#36

Rinemocha är ju mörkbrun och stog nog inte mycket ute i solen under sina 10

âr pâ fohlenhof sâ mycket ovisshet finns nog.

Carina-J
2014-10-14 21:04
#37

Men Nottingham, inte är väl Rinemocha mörkbrun väl? Hon är väl en haflinger? :-) Ja, det är nog mycket som är oklart. Och jag har lite svårt att köpa det här med just solen. Visserligen har vi haft två soliga somrar på rad, men våra andra hästar har ju blivit lika mycket utsatta för den.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2014-10-15 10:10
#38

# 35 Carina-J

Om veterinärens påstående att ljusa hästar skulle få mer sådana här tumörer så kan man tänka sig att haflingern som är en fux har ljusare pigment än svara, att ljusfuxar har mindre av detta pigment än mörkfuxar. Färgen (se Furugrens ”Hästens färger") vi ser är det som absorberas och reflekteras av pigmentet i huden/hårremmen. En vit häst (albino) reflekterar ingen typ av ljus, medan svart innebär reflexion av alla (eller nästan alla) färger i spektret.  En fux, som ju ser ”ljusbrun” ut, reflekterar rött-gult ljus sannolikt och släpper igenom t.ex. blått ljus och då sannolikt också ultraviolett ljus. Ultraviolett som vi vet ger oss solbränna och hudcancer.  

Ögat innehåller också pigment (albino utan pigment får rött öga pga att blodkärlen lyser röda när de inte täcks av pigment). Pigmentfriheten gäller också insidan ut mot den delen vi ser av det vita runt pupillen.

Tilläggas kan att en fux inte skall ha anlag för svart. Det är väl därför man vill undvika svarta fläckar? Men hur det kommer sig att vissa haflinger fortfarande har svarta tagel insprängda det förstår jag inte. Det finns ett svartanlag som sprider svart hos bruna hästar till tagel och benens nedre delar. Om det kan spöka hos de här haflingerna vet jag inte (Furugren). 

Jag har ju inte sett Whisky och är inte vare sig färgexpert eller ögontumörkunnig, så du får fråga veterinären när du hämtar Whisky. Är Whisky ljusfux?

Carina-J
2014-10-15 10:44
#39

#38 Väldigt intressant läsning.

Ja, Whisky är den ljusare varianten av fux. Han har även lite vitt synligt i bägge yttre ögonvrårna (där själva tumören nu sitter på ett av dem), och som inte de andra hästarna har. Där syns det vita inte förrän de tittar åt sidan, eller hur jag ska förklara.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-10-16 20:02
#40

Whisky klarade uppvaket bra! Ögonspecialisten ska titta på honom i morgon bitti, och är allt bra även då, så får vi hämta honom. Tyvärr hittade hon en liten förhårdnad på hornhinnan också, något som varken hon eller vår lokala veterinär upptäckt vid undersökningarna. Hon har tagit bort så mycket hon vågat runt den, utan att skada hornhinnan för mycket. Den förhårdnaden ska också skickas in för analys. Usch, det här känns inte alls bra…

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-10-16 20:15
#41

Denna Rebecka som forskar på ögontumörer hos haflinger, ska tydligen ha en medhjälperska? Hon ska heta Utter i efternamn, och är väninna med "vår" ögonspecialist. De har gått samma utbildning.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Annons:
Carina-J
2014-10-17 15:46
#42

Nu är vi på hemväg med Whisky i lastbilen. Vi behöver inte ge några ögondroppar eller salva, som det var tal om från början, men han ska ha finadyne två ggr om dagen i sju dagar. Han var sydd med ett stygn, men det togs bort under dagen, så det behöver vi heller inte tänka på… Inga garantier finns på att han inte får tillbaka tumören, men det brukar ta minst ett år i så fall. Inte förrän han varit tumörfri i cirka fem år, kan vi andas ut. Han var lite småloj när vi hämtade honom, hade inte ens ätit upp hösilaget, men piggnade till betydligt på vägen till hästlastbilen. Och han har varit riktigt stökig och levt rövare inne i den, något som han aldrig brukar göra. Just nu står han dock och halvsover… Om cirka två veckor kommer ögonspecialisten att höra av sig om analysen av tumören.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-10-17 16:04
#43

Och vad blev summan av kardemumman då? Jo, ganska precis 38500 kr, men tack och lov är han försäkrad, så vi betalade bara lite drygt 7000 kr.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-10-20 20:53
#44

I morse visade det sig att Whisky fått diarré under natten. Det blev därför ingen finadyne-giva till frukost för honom, det blev ett telefonsamtal till Strömsholm istället. Vi fick rådet att genast sluta med finadynen. Då han börjat få lite varfärgat glegg i inre ögonvrån, så fick vi ögondroppar utskrivna. Det ska han ha morgon och kväll ett tag framöver nu. Det var betydligt svårare att ge än finadynen, kan jag säga… :-(

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-10-25 13:43
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#45

Så här ser ögat ut en vecka efter operationen.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-11-05 10:29
#46

Ögonspecialisten ringde min sambo nyss och berättade att provsvaret kommit. Det var cancer förstås, och ingen godartad tumör. Men eftersom Whisky kommit in i ett tidigt skede, så att de kunnat ta bort tumören med god marginal, så är prognosen trots allt ganska god. Men lova att den inte kommer tillbaka kunde hon förstås inte. Kommer att få namnet på cancerformen, skickad via epost, så får vi se om det är samma som de behöver dna på i Amerika.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-11-05 10:38
#47

Vad är det egentligen som säger att detta är enda tumören i hans kropp? Tänk om den här synliga tumören bara var en dottertumör? Hur har det gått för de drabbade amerikanska haflingerna? Har de levt länge, och som vanligt, efter operation, eller har cancern spridit sig till andra delar av kroppen också? Någon som vet?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

BrittaD
2014-11-05 11:05
#48

Det gick ju väldigt snabbt från upptäckten till behandlingen. Det är ju trots allt lite positivt och hoppfullt mitt i eländet.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Annons:
Medicus
2014-11-05 12:04
#49

#47

Carina, utan att kunna allt om ögontumörer hos häst, tror jag du kan ta det lugnt med andra tumörer, eftersom Whiskys tumör satt på ett typiskt ställe. I varje fall hos människa så är det ovanligt med flera cancerformer hos samma individ förutom efter massiv gift och strålbehandling av den primära tumören.

De andra frågorna får nog gå till Rebecca.

Carina-J
2014-11-05 15:17
#50

Har fått provsvaret. Det var förstadium till plattepitelscarcinom (”in situ”). Vet inte vad "in situ" betyder? Å andra sidan vet jag inte vad plattepitelscarcinom är för något heller, men det verkar alltså inte vara den cancerform som Rebecka forskar på?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-11-05 15:19
#51

#48 Ja, inte kan man klaga på djursjukvården. Allt har gått mycket snabbt och smidigt. Hade det varit mitt öga, hade jag säkert väntat på en tid än.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2014-11-05 17:46
#52

#47 #50    

In situ = på platsen, dvs man uppfattar att den uppstått där man fann den och tog bort den.  Man bedömer vad jag förstår att det är en sk skivepitelcancer (vanligaste formen av hudcancer och bl.a lungcancer hos människa). Det verkar vara liten risk för spridning om man är tidigt ute, och det var du ju.

Jag sökte på denna cancer och på Rebecca Bellone.   Rebecca har skrivit 18 artiklar men bara en artikel om denna cancerform vad jag fattar, hos just haflinger som enligt författarna är särskilt utsatta för tumören. De skriver att det verkar vara samma A-hingstar som går igen i de 4 generationer hon fått fram i USA (15 haflingerstamträd ). Det är detta som fått dem att tro att det är något ärftligt med denna cancerform.

Carina-J
2014-11-05 19:10
#53

Han har t ex Afghan på bägge sidor och Afghan II ( sonen till Afghan) på en.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-11-05 19:20
#54

Nu tror jag bestämt att jag har "svurit i kyrkan".

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Nottingham
2014-11-06 08:57
#55

Rinemoschas tumör kallades Squamoos cell carcinoma och var just den typen de sökte.

Annons:
Medicus
2014-11-06 10:18
#56

#55

Det stämmer. Det är den engelska beteckningen på denna tumörform.

Poison-heart
2014-11-06 10:52
#57

Fast Carina, haflinger är långt ifrån ensam om att ha viss procent inavel. Kollar du på nordsvenskarna, ardennrarna, halvbloden, ja, finns en massvis med raser, så har dom också en viss inavelsprocent. Inte många med 0% inavelsgrad kan jag lova. Därmed försvarar jag det inte, tycker bara inte man ska enbart kasta skit på haflingern.

Medicus
2014-11-06 10:59
#58

Fick just Rebecca Bellones publikation som jag skickar till Carina-J. Rebecca vill väldigt gärna ha vidare kontakt med Carina-J.

Återkommer ev. med sammandrag av innehållet.  Men en sak är anmärkningsvärd:

Haflinger utgjorde 10/38 fall av LSCC  (Limbus Squamos cell carcinoma), dvs 26 %, under perioden 2007-2010 vid veterinärsjukhuset, University of California-Davis,  CA, USA, men utgjorde bara 0,1 % av de intagna hästarna vid anstalten. Denna tumör får väl därför därför betraktas som  en haflingersjukdom.  Rebecca och Medarbetare misstänker därför naturligtvis en nedärvning av anlag som gynnar uppkomsten av tumörformen och dessutom att den är recessiv eftersom den inte finns i alla släktled. 

Det man avser att göra framöver är att studera ev mutationer (förändringar av arvsmassan) i genen p53 som ofta är påverkad vid tumörer hos både människa och häst och enzymet COX2 hos föräldrar och avkommor till haflinger med denna tumörform, för att om möjligt kunna hitta en sk markör för risk att utveckla tumören.

Här finns bild på Limbus: http://en.wikipedia.org/wiki/Corneal_limbus

Carina-J
2014-11-06 20:19
#59

#57 Det att jag angav Afghan på båda Whiskys sidor, var svar på Medicus information om att det finns ett visst samband med sjukdomen och A-linjen. Då genen troligen är recessiv kan det ju vara intressant att just Afghan -och då givetvis även hans förfäder- finns representerade hos både Whiskys far och mor. Recessivt anlag innebär att man måste ha fått arvsanlag från både fadern och modern för att anlaget ska visa sig.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-11-06 20:26
#60

#58 Whiskys tumör satt i slemhinnan. Är det limbus med ett finare ord?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2014-11-06 21:18
#61

# 60

Ursäkta. Limbus är kanten/gränsen mellan hornhinnan (cornea) som täcker iris(regnbågshinnan som är blå, grå brun eller svart, någon gång "grön") och senhinnan (sclera), dvs ögonvitan. Går du in på länken jag angav till Vikipedia så ser du nog hr jag menar.

http://en.wikipedia.org/wiki/Corneal_limbus

#59

Ja jag har frågat , inte fått svar och frågar igen. De skriver ju inte ut hästarnas namn i artikeln hon skickade, men kanske hon kan ge ett namn i början på deras stamträd, så kanske vi kan gå vidare med Schweisguts stamträd för hingstar.

Försökte ladda upp det stamträd du och jag fått men orkar inte skanna i kväll, försöker senare. Kopierade till Word och programmet tar bara äkta bilder så jag får lov att skanna till jpg eller liknande.  Om vi får namnet på någon av de första hingstarna i trädet så bör vi  kunna lista ut om det från Afghan eller någon annan det kommer.

Nottingham
2014-11-07 10:29
#62

Rinemoschas moder Rimalda har ju både Afghan II och Afghan i sig.

Annons:
Carina-J
2014-11-07 10:42
#63

Tack för infon! Tänkte just fråga dig om Afghan fanns med i hennes stamtavla också.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-11-07 10:43
#64

Nu har jag hunnit titta lite närmare på stamtavlan, och då upptäcker jag att hans mor har Afghan både på sin mors och fars sida. Han har alltså Afghan (och hans förfäder) på tre ställen i stamtavlan. Annars har han väldigt lite annat A-linjeblod. Finns bara en A-linjare till, och det är Astor, vilken dyker upp en gång (på faderns sida). Det är först i sjätte generationen.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-11-07 10:46
#65

Medicus, pröva att spara ner texten i pdf-format. Har för mig att vi kan skicka upp pdf:er här. Så slipper du krångla med scannern.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

BrittaD
2014-11-07 11:25
#66

Nu är ju den här anhopningen av vissa A-hingstar på både mödernet och fädernet inte något att förvånas över - så ser det ju ut i var och varannan stamtavla från HPT. En välkänd inavel sen långt tillbaka. Behöver ju för den skull inte vara orsaken till den här tumören - men samtidigt är inavel alltid en riskfaktor. Det är ju just för att motverka detta som man gjort försök att förnya haflingerrasen med arabinkorsning särskilt i Tyskland, men också i Ebbs av herr Schweisgut d. ä. själv. Hur mycket man än pratar om och försöker ranghöja den s k renaveln så går det inte att förneka den stora inblandningen av araber i den äldre haflingerpopulationen. Haflingerns stamfader 249 Folie är ju som alla vet - fast många försöker förneka - inte en haflinger utan registrerad som ett arabiskt fullblod.

Nu har jag också svurit i kyrkan.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

BrittaD
2014-11-07 11:34
#67

# 62

Nottingham, du menar på både pappans och mammans sida, eller hur? För har man Afghan II har man ju pappan liz. Afghan samtidigt.

Men vad har Rinemoscha på pappasidan? Det är ju hon och inte Rimalda som drabbades.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Medicus
2014-11-07 12:06
#68

#61 och #65

Tack Carina.

Inget hände i går när jag laddade upp mitt Word-dokument, men nu finns länken till stamtavlan på #61 .

….

Fick just svar från Rebecca B som inte kan ge oss namnet på hingsten i hennes stamtavla, eftersom medgivandet till medverkan i studien innehöll (som sig bör) ett löfte från forskningsgruppen om att inte ange hästarnas namn och härstamning.

Så vi får fortsätta att misstänka alla A-hingstar.  Om det nu är A-hingstarna som är skyldiga. Anselmo och Afghan finns ju i alla stamtavlor. Men det gör också Willi och Winterstein, Nibbio och Nabucco. Så den som väntar får så småningom veta när de är klara och kan hitta anlagsbärarna.

Rebeccas andra meddelande var att hon inte fått något meddelade om Nottinghams sto. Nottingham, har din veterinär inte vidarebefordrat informationen?

Rebecca vill ha så många tumörer/hästar som möjligt till sin genomgång. Det är ju behjärtansvärt att medverka eftersom det kan ge information som gör att man kan hitta de med ett anlag och låta bli att para dem för att slippa få en cancer hos avkomman vid i medeltal 8 år (Haflinger tycks få tumören tidigare än andra raser. UV-ljus oc h ljus hårrem gynnar att cancern startar, så Kalifornien är kanske inte bästa platsen att avla haflinger? För man ser det ju inte på hästen för som Carina påpekade är den ju recessivt ärftlig, dvs anlaget måste komma från båda föräldrarna.

Nottingham
2014-11-07 12:45
#69

Rinemoscha är Winterstein Britta.

Rebecca har fått ett översatt dokument från min klinik och DNA proverna ligger nog hos tullen i USA.

Annons:
BrittaD
2014-11-07 12:52
#70

Drömstammen m. a. o. Min, alltså ❤️

Men Winterstein har inte liz. Afghan i stammen. Bara Anselmo.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Carina-J
2014-11-07 15:07
#71

Hm, jag har ju bara tittat på de sex generationer som finns med i passet, men eftersom Whiskys farmors far är Winterstein, så har han förstås Anselmo med. Undrar hur de har gjort studien, då de bara haft tillgång till fyra generationer? Är det bara A-hingstar ur de senaste generationerna (och eventuellt deras förfäder) då, som misstänks ha något med förekomsten att göra?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-11-07 17:05
#72

#66 Jag tror bestämt att du kan svära värre än mig, ha, ha! Det är väl allmänt känt att hos t ex hund, så lever gatukorsningar längre och är betydligt friskare än rasrena hundar, huskatter likaså. Det beror antagligen på att gatukorsningen/huskatten inte är inavlad. Det sägs ju att i naturen förekommer ingen inavel, om det finns andra möjligheter att fortplanta sig. Finns säkert en mening med det…

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2014-11-07 18:06
#73

Jag skrev till Emelie Gibson i Seattle i NV USA som sa att hon trodde ljuset i Kalifornien hade stor betydelse för anhopningen av ögontumörer där, och det har ju varit känt sedan tidigare.

Sen har jag tittat i Schweisguts stamträd över haflingerhingstar, A-linjen.  Det är bara ett par hingstar som importerats till USA för så länge sedan att de kan ha gett 4 generationer avkommor före 2007.

Så jag tror vi får vänta tills Carina och Nottingham får svar så småningom och då se på de tre stamtavlorna och försöka lista ut hur det skett.

Men glöm inte mammorna!

Medicus
2014-11-07 22:17
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#74

Nu har jag gått igenom A-linjens planscher (med antagandet att Rebecca har rät ti att det kommer via en A-hingst till USA) och uppdaterat stamtavlan jag visade förut. Där har jag prickat in hingstar som kan komma i fråga, dvs har exporterats till USA och gett flera generationers avkommor. Då är det Afghan II och Antrieb som kommer i fråga.

Carina-J
2014-11-08 10:04
#75

Tack Medicus för allt arbete du lägger ned på detta! Det är guld värt för mig ska du veta. Jag kanske behöver hjälp av dig sedan, att översätta PAD-svaret från patologen, om det inte redan är skrivet på engelska. Jag har mailat vår ögonspecialist om att jag vill ha det skriftliga PAD-svaret skickat till mig, alternativt att hon skickar det själv till M. Utter, som är gammal kurskamrat och god vän till henne. Utter är nämligen Rebeccas samarbetspartner i denna studie. Världen är inte så stor som man tror…

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-11-08 10:09
#76

Nottingham, tog du tagelproven från manen som det stod i instruktionen, eller tog du från svansen - som brukligt är här i Sverige i varje fall?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Annons:
Medicus
2014-11-08 10:14
#77

Jag har nu fått svar från Emelie Gibson nu som svarat på frågan om vilken härstamning den valack hade som hon fött upp och som hon sålde till Kalifornien och som där utvecklade denna tumörform.

Denna valack var undan ett holländskt importsto och efter en av 1406 Wintersteins söner, med Afghan II i stammen (på mödernet).

Carina-J
2014-11-08 10:19
#78

Lite of topic, men kan vara kul att veta, då vi kommit in lite på inavel. Det finns en avlägsen by här i vår kommun, som tidigare varit känd för att vara "inavlad". Befolkningen där blev ovanligt långa. Sedan finns det en avlägsen by i grannkommunen, som också tidigare varit känd för samma sak. Där blev befolkningen istället mycket kortväxta.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2014-11-08 10:58
#79

#77 Kanske Afghan II och Winterstein inte är en så bra kombination? Just med tanke på att vi nu bara här har tre kända individer med denna cancerform, som har Winterstein på fädernet och Afghan II på mödernet?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

BrittaD
2014-11-08 11:27
#80

Men Carina-J, det finns ju hundratals om inte tusentals och tiotusentals haflinger med den kombinationen som inte har denna sjukdom. 🤫

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Carina-J
2014-11-08 11:50
#81

Ha, ha, ja det kanske det finns! Det blir nog inte lätt att hitta en gemensam nämnare för bara de utsatta. Att det skulle bero på enbart solen tror jag inte på, då jag bor i den solfattigaste delen av Sverige. Och Sverige är ju ett solfattigt land överlag, och bevisligen är denna cancerform hos haflinger vanlig här ändå.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2014-11-08 22:50
#82

Jag vet inte om det har någon betydelse men eftersom mitt förra inlägg # 77 Var felaktigt vill jag korrigera:

Emelie Gibson importerade stoet  Tamara van de Bijvank.

Tamaras dotter (inte valack), Truffles BCH, fick ögoncancer i Kalifornien, 7 år efter att hon flyttat dit från Washington State.

Tamaras stam: http://www.haflingerhorse.com/pedigree/PedigreeFind.php?horseid=10190 (Ctr+klick).

MARIETTA var barnbarn till liz Afghan (Truffles morfars-mormors-far).

SONJAs morfar var ANKER (A 631)

ADMIRAL är A-hingst med A-hingstar på fädernet men i övrigt inga A-hingstar

HESJA (NL Hf.K. 1681) inga A-hingstar

Alltså inga Afghan II.

Efter detta är jag ännu säkrare på att oron för Afghan II är obefogad.

En lustighet – för mig i vart fall – var att Marietta visade sig vara helsyster till mitt sto Marcella 301 (13350/T), importerat 1989 från Ebbs.

BrittaD
2014-11-09 11:33
#83

OT, men värt att nämna.

Denna Marcella har nyligen av SH tilldelats avelsvärdeklass ELIT. Behöver jag säga att hon är det enda haflingersto som fått denna utmärkelse i Sverige? 🏆

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Annons:
Medicus
2014-11-09 13:37
#84

#79 Carina J

Nej Afghan II som far med Winterstein som far till stoet var under ett antal år en vinnande kombination. Man sa att Winterstein var en "sto-görare".

Nottingham
2014-11-10 17:42
#85

Jag tog frân manen.

Medicus
2015-03-14 17:52
#86

Carina och Nottingham, har ni hört något ni kan berätta från Rebecca Bellone? Vi diskuterade i höstas. I oktober publicerade hon artikel, men sedan har det inte kommit mer. Hon hade bara fyra generationer men spekulerar ändå om en gemensam hingst som orsak. Anlaget kan ju gå utan att märkas hos anlagsbärande både hingstar och ston under flera generationer om det vill sig illa. Den där stamtavlan (som jag publicerade i iFokus i höstas är ju bara ett antagande om det skulle vara en A-hingst, men det är ju inte säkert.

Carina-J
2015-03-14 19:20
#87

Nej, tyvärr, jag har inte hört något från Rebecka. Whiskys dna-prov kom i varje fall fram som det skulle och blev inte stoppat i tullen. Det var nog tack vare importhandlingarna jag fick av Rebecka, och som skulle placeras utanpå paketet. Den här gången ville de nog vara riktigt säkra på att dna från utlandet skulle komma fram ordentligt. De var för övrigt mycket tacksamma över att få dna även "utifrån".

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

BrittaD
2015-03-15 13:30
#88

# 86

Ett förtydligande bara. Det är Rebecca Bellone som antar att sjukdomen är ärftlig och kan föras tillbaka till en viss A-hingst, som hon däremot inte namnger. Självklart. Det är ju USA och där skulle hon omedelbart bli stämd om hon skrev ut namnet.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Nottingham
2015-03-16 08:45
#89

Nej, tyvärr. Hon lovade feedback men har inget hört.

Medicus
2015-03-16 17:20
#90

"87 o 89

Fick mail från Rebecca Bellone.

Hon fick bara fyra generationer från USA-registret.

Hon gick igenom alla hästar , såväl ston som hingstar med en gemensam anfader så långt.

Det tar ett bra slag innan de får resultat från gen-undersökningen. De samlar nu ytterligare hästar för bättre underlag. Jag har gett tips om Blå Basen och andra EU-register. Hon hör av sig så snart de har publicerbara resultat.

Ev. vill hon ha hjälp med ytterligare prover men hör av sig.

Går man på A-hingstar som exporterats eller vars söner exporterats till USA så kan den ändrade härstamningen enligt bilaga ev. gälla. men om nu en A-hingst är identifierad som ev gemensam anfader för de amerikanska fallen så kan han ju ha fått sitt anlag också via ston. Så egentligen är det ju bara spekulation .

som så många andra HPT-haflinger har både Whisky och Rinemoscha Afghan-Artist på båda sidor. Men bara spekulation förstås.

'

Annons:
Medicus
2015-03-16 17:25
#91

Bilagan blev fel

Carina-J
2015-03-16 19:58
#92

Nottingham, hur gick det med det dnaprov du skickade? Kom det fram till slut, eller fastnade det i tullen?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Nottingham
2015-03-17 08:42
#93

Nej det kom fram.

Medicus
2015-12-13 17:22
#94

Carina-J och Nottingham

Nu har Rebecca Bellone publicerat en första artikel om ögonsjukdomen (LSCC) hos haflinger. Råkade snubbla över henne när jag letade efter annan litteratur på nätet.

Slutet blev: Att man hittade en gemensam A-hingst för 15 av 19 haflinger med LSCC. (gissa hur många av våra haflinger som har en gemensam A-hingst inom 5 generationer), att man inte nämner hästars namn (affärshemlighet) och att man kommer att gå vidare med en sökning på hela det kända ”genomet” hos häst för att hitta anlaget och kunna finna de haflinger som bär anlaget. Att det måste finnas hos båda föräldrarna är det troliga.

Så vi får ge oss till tåls tills hon gått vidare. Hon verkar vara mera engagerad i nedärvningen av leopardens fläckar.

Hon skriver sammanfattningen av artikeln:

OBJECTIVE: To describe the prevalence of LSCC in Haflinger horses and to analyze affected horses' pedigrees investigating the genetic mode of inheritance.

ANIMALS: Fifteen horses met inclusion criterion of (i) being of the Haflinger breed, as confirmed by North American Haflinger Registry pedigree and (ii) being diagnosed with LSCC, as confirmed by clinical examination by a veterinary ophthalmologist or by histopathology. Pedigrees could not be obtained for four additional horses diagnosed with LSCC that had been identified as Haflingers.

PROCEDURE: Retrospective medical record review of all 19 horses was used to determine patient sex and age at diagnosis. The four-generation pedigrees available for 15 of the horses were used to perform pedigree analysis. RESULTS: Average age of 19 Haflingers at diagnosis with LSCC was 8.7 years. Eleven were males and eight were females. Thirteen of 15 affected horses for whom pedigrees were available shared a common ancestor within five generations, and all 15 shared a common ancestor from the A stallion line in the breed pedigree. Pedigree analysis identified a common sire of two of the affected male horses. Clinical examination of this sire that had no history of LSCC showed no current clinical signs of LSCC, suggesting an autosomal recessive mode of inheritance. CONCLUSIONS: Haflingers may be over-represented amongst horses with LSCC and may be diagnosed at a younger age than other breeds. Affected Haflingers appear closely related, suggesting a possible heritable basis for LSCC. The genetic basis for LSCC will be investigated further by a GWAS approach.”

För den som vill fördjupa sig i GWAS (genome wide associaton study) finns Wikipedia :

https://en.wikipedia.org/wiki/Genome-wide_association_study

Är någon intresserad så kan jag plocka ner hela artikeln från nätet.

Lassaline M, Cranford TL, Latimer CA, Bellone RR. Limbal squamous cell carcinoma in Haflinger horses. Veterinary ophthalmology. 2015;18(5):404-8.

Carina-J
2015-12-13 19:48
#95

Tack för info! Hoppas hon sätter igång med sökning av hela det kända genomet hos häst snart då. Det är ju ett helt år sedan vi skickade in dna. Vill gärna se ett avslut. Att anlaget måste finnas hos båda föräldrarna tror jag också.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

BrittaD
2015-12-15 11:12
#96

# 94

Det är faktiskt inte så många A-hingstar som man skulle kunna tro, inte om de skall finnas på både mammans och pappans sida.

I Bellones stamträd (# 74) ser det ju dessutom ut som om den "misstänkta" A-hingsten finns i 8:e generationen, och då pekar det mot Anker 631, liz. Afghans farfar, däremot inte på Afghan II.

Det är är ju spekulationer - men inte mer spekulationer än Bellones.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Eldfuxen
2015-12-15 12:02
#97

Det skulle också kunna vara Antrieb 807, som är far till Alpenkönig, en hingst som verkat i USA och har många avkommor.

http://www.stuterieldfuxen.se haflinger@bahnhof.se

Annons:
BrittaD
2015-12-15 12:26
#98

Fast då skulle ingen av de två "svenska" eller de två vi känner till här, tillhöra Bellones 15 utpekade - och så kan det ju givetvis vara.

Men å andra sidan har båda dessa Anker 631 hur många gånger som helst i sin stam, dubbel upplaga både på pappornas och mammornas sidor.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Medicus
2015-12-15 17:30
#99

Dessutom så kan anlaget via ett sto gå över till annan "hingstlinje", så de två för oss kända europeiska fallen kan mycket väl ha annan härstamning. Tyvärr har vi väl inte dna från förfäderna tillgängligt när man löst den genetiska gåtan.

Eldfuxen
2015-12-15 18:06
#100

OK, eftersom det är två hingstar i nionde generationen efter samma hingst i åttonde generationen så bör det vara Antrieb, ja. Och de två bör vara Artist och Alarich. Just de hingstarna finns ju rikligt representerade i Sverige …

http://www.stuterieldfuxen.se haflinger@bahnhof.se

BrittaD
2016-12-23 15:38
#101

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Carina-J
2016-12-23 17:10
#102

Verkligen intressant! Då kan man väl konstatera då, att det är genetiskt till största delen, på våra haflinger. För att inte sprida dessa gener vore det ju bra om tilltänkta avelsdjur blir testade innan de sätts i avel.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2016-12-23 17:11
#103

Och att de hästar som redan är i avel, blir testade, förstås.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2016-12-23 20:50
#104

I inlägg 74 visade jag Rebecca Bellones stamträd för Haflinger i USA. Man tror sig ha följt anlaget bak till Anselmo. Det betyder dock inte att alla som har Anselmo i stamtavlan (de flesta) löper risk för tumör. Det ka lika gärna vara andra hästar . Anlaget kan gå "tyst " i flera generationer eftersom det måste finnas i två kromosomer fr att ge sjukdom.

Eldfuxen gav mig den här länken

https://www.vgl.ucdavis.edu/services/HaflingerSCC.php

där kan man gå in och beställa prov.

Eftersom vi har jag tror 8 hingstar i avel i Sverige så borde man testa dessa och endast avla på de som inte bär på anlaget. I varje fall ston och stoägare skulle uppskatta att slippa risken för tumör och dessutom får man tänka på lidandet för både hästägare och hästar.

Rebecca talade om testet på en kongress i Tyskland förra sommaren, men nu finns alltså kommersiellt test tillgängligt.

Annons:
BrittaD
2016-12-25 17:51
#105

Och tänk om det sen fanns haflingeravelsföreningar som var intresserade av detta.

I Sverige och utomlands.

Bara TÄNK!

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Medicus
2016-12-25 20:00
#106

Föreningarna borde verkligen vara intresserade.

Inträffar ett fall med denna tumör, så vet vi ju att anlaget kommer, ett från mor och ett från  far. Far är lätt identifierad och borde vara mån om sitt rykte. Ingen bra reklam vare sig för hingsten eller för rasen. Föreningarnas mål måst ju vara att visa upp "en sund, frisk häst" som det heter.

Genom att testa nu verksamma hingstar och alla som godkänns för avel i Sverige skulle vi slippa fler fall.

I de tre "svenska" fallen finns de A-hingstar som skulle kunna ha fört vidare anlaget till USA,  med i stamtavlan på båda sidor, dvs både på sto och hingstsidan i stamtavlorna.  Båda föräldrarna måste bära på anlaget.

Carina-J
2016-12-26 12:44
#107

Håller med dig Medicus, föreningarna och hingsthållarna borde verkligen vara intresserade. I varje fall om de vill rasen väl. Inte var testet för genen särskilt dyrt heller. Så problemet är lätt avhjälpt- om man bara vill.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2016-12-26 12:47
#108

Ska väl också tillägga att Whiskys pappa numera är valack, så med honom sprids ingenting vidare längre.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2017-04-07 10:25
#109

Fick ett mail i natt, med Whiskys provsvar. "Whisky: R/R: 2 copies of the SCC-associated risk allele. Horse is about 5.5 times more likely to develop SCC in its lifetime when compared to N/R and N/N. Routine ophthalmological exams performed and use of UV-protecting fly masks during sun exposure are advised."

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2017-04-07 23:10
#110

Bra med svar, men Whisky har ju 100% risk, eller hur.

Intressantare är ju om de som har dubbel uppsättning har 100 % risk om de får leva länge eller om det är en bristande penetrans, dvs att man också måste ha viss miljöpåverkan t.ex. mycket u.v.-strålning för att anlaget skall slå igenom.

Jag frågade Rebecca Bellone och de som har RR, dvs två anlag för LSCC får nästan säkert tumören. De har hittat en häst som inte har det – ännu (?), tumören utvecklas sent os en del hästar. Att risken inte är högre än 5 ggr beror på att en del hästar utan den här genen också får LSCC.

För min del skulle jag ju inte betäcka med hingst som har inte har testats och  befunnits frisk. Om man inte använder hingstar med R-anlag i aveln så blir man av med majoriteten av fallen av LSCC. Dessutom kan samma häst få en andra tumör i andra ögat eller på annat ställe i samma öga som den där den ursprungliga tumören satt. Därför råd om uv-skydd.

Carina-J
2017-04-08 08:44
#111

Tusen tack Medicus för att du tar dig tid med detta. Engelskan är svår nog att förstå och inte blir det lättare med de medicinska termerna. Det låter inte alls bra, att Whisky kommer att ha en livslång risk att få tillbaka cancern, om än inte på samma ställe. Trodde väl lite naivt att detta skulle vara över, då han inte fått tillbaka den på dessa 2,5 år. Han får nog börja vänja sig vid att ha uv-huva även vintertid, då solen lyser mer här då än på sommaren. Visst borde det bli ett krav att åtminstone avelshingstarna är testade. Även SJV borde vara intresserade av detta, då det är förbjudet redan idag att bedriva avel som kan medföra lidande. Då i princip alla R/R-hästar kommer att få ögontumör någon gång i livet, tycker jag verkligen att detta platsar på SJVs lista. Och sedan får man väl uppmana de som vill köpa haflinger, där fadern inte är testad, att kräva ett test innan köp.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Annons:
BrittaD
2017-04-08 11:34
#112

Glöm inte mammorna! Även om de normalt har färre avkommor så är de ju lika mycket bärare av anlag som fadershingsten.

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Eldfuxen
2017-04-08 13:11
#113

#112 Tack! Tänkte precis detsamma. Så länge det inte är ett krav på ALLA haflingerhingstar i hela världen att de ska vara fria från anlaget så bör man ju verkligen kolla stona också. Förresten över huvud taget, om man vill minska förekomsten av anlaget.

http://www.stuterieldfuxen.se haflinger@bahnhof.se

Medicus
2017-04-12 12:10
#114

Frågan är om man vill undvika tumörer eller undvika anlaget.

I det första fallet är det mest effektivt att testa avelshingstarna och ta anlagsbärarna ur avel. Finns inga anlag hos hingsten kan fölen inte bli sjuka - undantagandes de få fall där tumören uppkommer utan känd ärftlig belastning.

I det senare fallet så har man ett jättearbete att utföra utan praktisk vinst.

Vi människor beräknas bära på anlag för 3-4 svåra ärftliga sjukdomar. (kan ha ökat på under senare år). Bara vid ingifte eller där människor under århundraden levt isolerade i t.ex. älvdalar, på öar osv. kan man se att ärftliga sjukdomar uppträder inom gruppen. Ett exempel är våra nya svenskar som kommer från regioner med kusingifte inom klanen, men det finns  också svenska exempel.

Perdah
2017-05-05 15:56
#115

Jag fick idag besked av min veterinär som för två veckor sedan tog bort en tumör i ögat på min Haflinger att det inte såg bra ut, det var värsta sortens tumörvävnad och han rekommenderade att ta bort ögat. För att minska risken för spridning då man inte vet säkert om dom fick bort allt under operationen eftersom man inte kan skära djupare i ögat. Han sa även att det ju redan kan ha spridit sig, det vet man ju inte.. Hur har ni andra gjort? Har någon varit med om liknande sak. Det känns så orättvist, då hon precis blivit "bra" efter att hon fick fång förra våren, och fick rotation i båda fram hovarna och det ser nu jättefint ut och dottern har fått börja skritta henne, och så kommer det här.😭

Carina-J
2017-05-05 17:50
#116

Först vill jag börja med att beklaga. Det är verkligen jättetrist att få en ögontumörsdiagnos på sin häst. På vilken klinik har du varit? Vi var till Strömsholm, där de hade en fantastisk kvinnlig veterinär specialist på ögonsjukdomar. Hon kunde inte garantera att det inte skulle komma tillbaka, de tog så mycket runt om som de bara kunde, men enligt henne skulle man kunna operera igen om det skulle komma tillbaka. Det har nu gått två och ett halvt år utan att det dykt upp något mer, men det garanterar förstås ingenting. Solskyddshuva med uv-strålningsskydd är vad som rekommenderas som förebyggande. Om jag förstår dig rätt, så har ni nu fått provsvaret? Hur löd det? Vår hade förstadium till plattepitelscarcinom (”in situ”) och satt i ögonvrån. Bild finns längre upp i tråden. Om din veterinär inte är specialist på ögonsjukdomar, kan det kanske vara värt att kontakta Strömsholm, och ögonspecialisten Maria Källberg (om hon är kvar) för konsultation?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2017-05-08 23:32
#117

#112

Eldfuxen, om man kollar svenska hingstar i avel så har man ju kommit långt. Testar man sedan ev. utländska hingstar som är fäder till importerade ston får tumören torts att de saknar genen så blir det inte helt tumörfritt.

Eldfuxen
2017-05-09 18:52
#118

Jo, men så länge det inte är ett krav att alla hingstar ska vara testade så får man ju som uppfödare ta eget ansvar. 🙂

http://www.stuterieldfuxen.se haflinger@bahnhof.se

Annons:
Carina-J
2017-05-10 11:44
#119

Jag hoppas förstås att SHF håller på för fullt med att informera alla sina medlemmar om cancerformen och hur man kan göra för att undvika och förebygga. Och att man gör någon slags handlingsplan. Styrelsen har fått information skickad till sig, så ovetande är de inte om denna ärftliga cancerform hos haflinger.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

BrittaD
2017-05-10 11:48
#120

Det kommer ju ut ett Haflingerblad nu stnart, det är ju hög tid för hingstnumret. men inte tror jag det innehåller något om detta.

Varför tror du det, Carina-J?

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Carina-J
2017-05-10 11:51
#121

Att du tar ansvar och testar, Eldfuxen, det vet jag, och att uppfödarna som sitter i SHFs styrelse tar samma ansvar, det förutsätter jag. Men sedan kan det finnas uppfödare där ute, som inte fått någon information alls om cancerformen. Hur gör SHF med dessa?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2017-05-10 12:02
#122

BrittaD Det är ju ett mycket stort ansvar man har mot sina medlemmar när man sitter i en styrelse. Man jobbar ju för sina medlemmar- och rasen. Jag förutsätter att SHFs styrelse kan axla detta ansvar. Annars förstår jag inte vad man gör där?

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2017-05-13 18:56
#123

#112, #117

Beklagar. Kollade tydligen inte riktigt vad jag klistrade in. Bättre så här:

"Testar man sedan ev. utländska hingstar som är fäder till importerade ston (helst innan de betäckt) så har man kommit långt. Men det finns hästar som får tumören torts att de saknar genen så det blir inte helt tumörfritt.".

Jag ar skrivit för 4 månader sedan till SH:s  Genetiska Råd, Ordf. Sofia Mikko och påmint en gång utan att få svar. Det verkar som om frågor inte tas på allvar. År jag dum så får väl SH säga till och förklara, eller hur.

Carina-J
2017-05-19 14:06
#124

Konstigt att du inte får något svar? Det är ju känt bland veterinärer att just haflingern är överrepresenterad när det gäller denna ögontumör. Tycker det är synd att de inte har någon sorts anmälningsplikt när det gäller sådant. Sedan borde väl snart försäkringsbolagen dra öronen åt sig också. Kostnaderna för dessa ögonoperationer är ju inte gratis, och när de nu kan förebyggas-den genetiska formen alltså.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Eldfuxen
2017-06-05 20:41
#125

#109 Nu ser jag att du skickade in dna-prov 2015 och fick svar 2017?! På hemsidan där man kan beställa provmaterial står det att man ska räkna med 2-6 arbetsdagar innan man får svar. Tog det alltså 2 ÅR för dig? Jag vill ju ha svar nu, liksom. De prover jag tagit ligger enligt Postnord i USA för sortering. Undrar lite hur lång tid det tar egentligen. Gah.

http://www.stuterieldfuxen.se haflinger@bahnhof.se

Annons:
Carina-J
2017-06-05 21:20
#126

Tror nog att du får svar ganska snabbt, om nu inte "ditt" prov fastnar i tullen förstås. Jag fick krångla med blanketter som jag fick från labbet, och som skulle skickas med försändelsen, så att den skulle komma förbi tullen. Att vi fick svar så sent beror nog på att Whisky ingick i en undersökning. Vi krävde ju egentligen inte att få något provsvar från den, så vi får väl vara tacksamma att vi fick något alls.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Carina-J
2017-06-05 21:24
#127

Förresten skickade jag in ett dnaprov från min mor, till Texas för analys för drygt en vecka sedan. (Jag håller ju på med släktforskning också.) Det har inte kommit fram än heller. Det tar evigheter att skicka något med post till USA.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Eldfuxen
2017-06-05 22:43
#128

Haha, pecis just nu fick jag e-post från VGL UC Davis att proverna kommit fram. Det tog bara 10 dagar att sortera brevet i USA. Nu hoppas jag på N/N …

http://www.stuterieldfuxen.se haflinger@bahnhof.se

Carina-J
2017-06-08 09:14
#129

Japp, tio dagar tog det här också. Fick meddelande i natt att dna-testet kommit fram till labbet.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Medicus
2017-06-11 18:54
#130

1113

Eldfuxen, att utrota anlaget är inte bara svårt, kostnadskrävande och onödigt. Det väsentlig är ju att haflingerägarna slipper få hästar med tumörer. Då räcker det med att testa hingstar som betäcker i Sverige. De som betäcker utomlands bör naturligtvis se till att hingstägaren kollar sin hingst.

Medicus
2018-09-28 15:37
#131

Ögontumörnytt.

Nu har Rebecca Bellone publicerat en ny skrift om ögontumörerna. Där framkommer att tumören inte bara utvecklas från ögonvitan utan lika ofta från tredje ögonlocket. Dt sitter inne i ögonvrån. Vid risk för skada skjuter en tunn hinna ut över ögat som skydd. Vidare att inte bara haflinger utan alla raser med litet pigment har risken att utveckla tumörer i UV-belyst slemhinna. Ljushyllta hingstar får ofta tumörer på snoppen.

[thelittleoddone@gmail.com]
#132

Hej
Kom in här när jag googlade om ögonsjukdom hos haflinger. Då mitt sto har lite röda slemhinnor i ögonen. Stam på henne är e. Liz. Aurel och u. Heide-Hof. Såg att hingstar längre bak i hennes stam nämnts i samband med ögoncanser.

Hur har det gått med era hästar?
Hur började det när ni märkte av cansern?

Har kontaktat min veterinär för att få henne undersökt
Tacksam för svar

  • Redigerat 2020-10-24 23:50 av [thelittleoddone@gmail.com]
Annons:
Carina-J
2020-10-25 13:13
#133

#1I vårt fall så började det med att något litet vitt började synas i yttre ögonvrån, och som inte varit där tidigare. Jag var där och lyfte ögonlocket lite, då jag trodde han fått in något där. Då bubblade det ut lite mer. Såg ut som en mask. Du kan se hur det såg ut på bilderna i början på tråden. Han var inte röd i slemhinnorna före.
Whisky har inte fått tillbaka någon tumör än, peppar, peppar, men jag är också noga med att han går med insektshuva med uv-skydd under sommarhalvåret. Han har inga men alls av att ha varit opererad i ögat.
Det är nog väldigt ovanligt att en häst skulle få ögontumörer på bägge ögonen samtidigt, och det började inte med röda slemhinnor, i varje fall inte i vårt fall, så jag tror nog din häst har problem med något annat.
Skriv gärna och berätta hur det går.32:

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

  • Redigerat 2020-10-25 13:16 av Carina-J
[thelittleoddone@gmail.com]
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#134

Va skönt att tumören än så länge inte kommit tillbaka! Hoppas att den förblir borta också.

Jag lyckades ta bilder på hennes ögon ikväll. Vet inte om det kallas slemhinnor där hon är röd/rosa 😊 på vänster öga är hon även röd/rosa i yttre ögonvrån, vet inte om det syns så tydligt på bilden dock.

Tack så mycket för svaret 😃
Ska absolut uppdatera när veterinären varit och undersökte henne 😊

Carina-J
2020-10-26 11:40
#135

Ska bli intressant att få veta vilken diagnos din veterinär ställer. Ser ju helt klart irriterat ut på bägge ögonen. Bägge ögonen måste ha blivit utsatta för samma sak, tänker jag. Allergisk reaktion, eller utsatta för blåst/drag? Har svårt att tro att det är cancer i varje fall, då det inte liknar det som Whisky hade.

~Livet är som en cykel. Slutar man trampa faller man av!~

Upp till toppen
Annons: